Met raad en daad

De 100.000!

Hierbij ingesloten twee kopieën van Duitse bankbiljetten van respectievelijk 50.000 en 100.000 Mark. Zijn deze biljetten nog geld waard en hoeveel ongeveer, en waar kan ik er mee terecht?

Er staan wel eens enorme getallen van vijftig duizend Mark tot 100 biljard Mark op Duitse bankbiljetten en van honderdduizenden Kronen op Oostenrijkse bankbiljetten, maar dan dateren ze uit de grote inflatie in 1922-23. Vlak na de Eerste Wereldoorlog heerste daar zo'n schaarste, dat men zelfs met zulke enorme bedragen nog te weinig bezat om de steeds sneller stijgende prijzen van de eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Per 1 november 1923 is toen in Duitsland de Rentemark ingevoerd en gelijk gesteld aan één miljard Mark en in 1924 kwam in Oostenrijk 1 Shilling 10.000 Kronen vervangen. Er verscheen nieuw bankpapier en alle oude biljetten werden met een enkele pennenstreek waardeloos verklaard. Men kon ze niet eens meer inwisselen. De verzamelaars konden ze bij bosjes cadeau krijgen, want niemand gaf er nog een cent voor. Vandaar dat dit inflatiegeld uit die jaren nog altijd heel weinig waard is. Alleen enkele schaarse uitgiften, w.o. bepaalde overdrukken in afwijkende kleuren en nog ongebruikte biljetten, zijn in trek bij de liefhebbers. Als u uw 'schat' aan een particulier aanbiedt, vangt u hooguit enkele euro's en bij een handelaar nog minder.

Hoe voeden asperges?

Kunt u iets vertellen over de voedingswaarde van asperges?

De cijfers daarvoor gelden feitelijk niet voor 100%, omdat de ware liefhebbers zich uitsluitend aan de heerlijk zachte punten (kopjes) tegoed doen en anderen in elk geval de minder goed eetbare en hardere stengels op hun bord laten liggen. Maar als we per 100 gram gegeten deel rekenen, komen we toch uit op 2 gram eiwit, 0,1 gram vet, 3 gram koolhydraten, 20 mg calcium, 60 mg fosfor, 1 mg ijzer, 5 mg natrium, 200 mg kalium, 0,1 mg vitaminen B1, 0,07 mg vit. B2 en in gekookte staat nog ca. 10 mg vitaminen C. Voedingswaarde 21 kilocalorieën = 88,2 kilojoules. Mineralen en vitaminen tellen voor de voedingswaarde niet mee.

Mevrouw Butterfly

Wie is de componist van de opera 'Madame Butterfly?'

De muziek is van Giacomo Puccini (1858-1924) en het libretto kwam van Giuseppe Giacoso (1847-1906) en Luigi Illica (1857-1919). De eerste uitvoering vond plaats op 17 februari 1904 in het Scalatheater te Milaan. De inhoud handelt wel over een Japans meisje met de Engelse (bij-)naam voor vlinder, maar de tekst is in het Italiaans geschreven en daarom schrijven we Madame niet op z'n Frans, maar in het Italiaans als Madama.

Geef gas!

In onze woning (bouwjaar 1934) is de houten vloer aangetast door houtworm. Ik heb wel eens gehoord dat je die weg kunt krijgen met uitgassen. Kan ik dat zelf doen met een spuitbus of sproeier?

Als alléén delen van de vloer zijn aangetast, kunt u misschien de planken vervangen, of zonodig de gehele vloer vernieuwen. Kies dan ander materiaal. Maar wij vrezen, dat de houtworm zich verder heeft verbreid en ook in de balken zit. Zoek dan snel een Ongediertebestrijdingsbedrijf op, want zelf kunt u niet aan het werk met dat gevaarlijke gas!