Geen dolkstoot, maar wel pijnlijk

Vervolg van voorpagina

Waarom is het dan toch tot deze breuk gekomen?. Terug naar het persbericht waarin staat dat Van der Meer onvoldoende vertrouwen zou hebben dat er in de nieuwe VVD-fractie ruimte voor hem zou zijn. Deze opmerking stoort het uitgetreden raadslid bijzonder. "Het Lokaal Netwerk verschuilt zich achter het kaderstellend advies. Er is over onderdelen beslist zonder dat er goed overleg heeft plaatsgevonden. Niet eerst zaken regelen en daarna meedelen dat er iets anders moet. Met een nieuwe koers bezig?. Prima, maar informeer daar dan over. Dat is één van mijn pijnpunten. Ik ben daar over teleurgesteld. Denk niet dat ik me zielig voelde toen in een gesprek het er op neer kwam dat ik op een onverkiesbare plaats zou belanden. Dat kan, maar speel het spel fair. Nu voelt het, dat vooraf de zaken zijn geregeld over en zonder je en dat je dat dan daarna mag horen. Een dolksteek is een te zwaar woord maar het voelt wel zo pijnlijk aan. Ik ben er helemaal klaar mee".

Niet nog eens

Bijna vijf jaar geleden (2013) werd Van der Meer, die beschikt over een breed netwerk in de eilandelijke samenleving, met heel veel voorkeurstemmen van een achtste positie op de kieslijst ineens tweede in de rangschikking. Dus kwam hij royaal in de 4 leden tellende raadsfractie. Waarom niet nu een zelfde weg bewandeld? "Ik heb geen zin om - gelet op de huidige gang van zaken en de wijze waarop is gehandeld binnen de lokale VVD - die strijd nog eens te voeren. Daarom het besluit tot uittreden. "Je verschuilen achter een advies en van daaruit zaken zo regelen dat het je het beste uitkomt, dat is niet mijn insteek. Het gaat niet om een individueel lid in een partij. Het behartigen van de belangen van kiezers dient centraal te staan. Gericht op de eilandelijke (lokale) onderwerpen. Rein Osinga herhaalt dat hij het jammer vindt dat Henk van der Meer tot deze stap is overgegaan.
"In de komende maanden neem ik een besluit over de te volgen route. Dat kan zijn dat ik in maart 2018 stop met het raadswerk. Of dat ik onderzoek of er een nieuwe beweging kan worden georganiseerd om verder te gaan. Of en dat is een derde mogelijkheid dat er contacten worden gelegd met een andere lokale partij. Meer smaken zijn er niet", zegt Henk van der Meer, die ook vanuit de nieuwe positie de liberale insteek blijft behartigen.

Voordracht

(Binnen de VVD-fractie Goeree-Overflakkee zullen er flinke wijzigingen komen ten aanzien van de huidige formatie in de gemeenteraad. Fractieleider Rein Osinga legt in maart 2018 na 16 jaar zijn volksvertegenwoordigersloopbaan neer. Het bestuur van de VVD zal het raadslid Addy Rijerkerk voordragen als de nieuwe lijsttrekker. Red).