Tot zondag nog wisselvallig

Augustus 2017 slaagt er waarschijnlijk niet in er nog een volle zomermaand van te maken. Toch lijkt het stabiele weer er wel aan te komen vanaf medio aanstaande week onder invloed van flink wat hoge drukactiviteiten richting Schotland en Ierland. Beter weer is dan aanstonds op de Eilanden.
Na de prima zomers aandoende maandag, kwamen de buien op dinsdag, terwijl de woensdag alweer beter weer gaf op Flakkee. De periode donderdag tot zondag is flink wisselvallig in onze contreien.
Een voorlopig laatste depressieoffensief met de voornaamste activiteiten boven het Noordzeegebied geeft ons regelmatig regen, of enkele losse buien waarbij het niet bepaald warm is buitenshuis. Bij een soms stevige aanlandige wind liggen de maxima rond een graad of 18 gedurende het weekend.
Vervolgens zien we steeds meer invloed komen van hogedrukgebieden en vanaf 22-23 augustus kan het wel eens langere tijd droog gaan blijven. De zon komt dan royaler aan bod en de temperatuur loopt op. Het zal weersbepalend zijn waar de hogedrukgebieden uiteindelijk komen te liggen. Blijven deze nabij Ierland bivakkeren voor wat langere tijd, zitten we met nagenoeg droog weer en een vrij koele noordwestenwind. Komt het hoog uiteindelijk boven onze omgeving uit kan het al aanzienlijk warmer worden bij ons. Ook zijn er opties dat de luchtdruk boven Scandinavië gaat oplopen en dat is de beste variant. Dan krijgen we een luchtaanvoer vanuit het noordoosten en zou het wel eens fraai zomerweer kunnen worden eind augustus. Voorlopig is de relatief koele Ierlandse variant voor de hand liggend komende week.
Opvallend is dat er wederom een klassieke situatie lijkt te ontstaan. Na een nogal povere hoogzomer die vooral gekenmerkt wordt door wisselvalligheid, knapt het weer vrijwel altijd op vanaf half augustus. Niet zelden wordt zo'n flinke weersverbetering ook nog voortgezet in september. Zeker wanneer een extra-tropische cycloon via Amerika de oceaan oversteekt en voor anker gaat op honderden kilometers ten westen van Biscaye, pakt het nazomerweer voor ons vaak goed uit met een diepe warme zuidstroming.
In dat soort atmosferische omstandigheden is langdurig nazomerweer vrijwel gegarandeerd en kan het makkelijk nog 30 graden worden. Zelfs rond halverwege september zijn maxima tot 33 graden haalbaar.
En ook begin oktober kan het nog hoogzomers warm zijn zoals op 4 oktober 1983 met 26-27 graden.