India: Zesde deelstaat accepteert anti-bekeringswet

ERMELO - De lokale overheid van Jharkand, een staat in het oosten van India, heeft deze week een anti-bekeringswet goedgekeurd. Evangelisten kunnen door de wet boetes opgelegd krijgen en celstraffen, oplopend tot vier jaar.

De wet geldt, na goedkeuring van de gouverneur en president, in zes staten en is een middel voor radicale hindoes om het aantal bekeringen terug te dringen. Volgens de lokale leider van de regerende Bharatiya Janata Partij (BJP), is het aantal christenen in Jharkand fors toegenomen. De staat heeft 26 miljoen inwoners, waarvan ruim 4 procent christen is. Het zijn volgens de partijleider vooral de armen die 'naar het christendom worden gelokt'.

De overheid in India voert een succesvolle strategie uit om India steeds meer een hindoestaat te maken. Dat betekent in de ogen van radicale hindoes dat een inwoner van India geen christen kan zijn. In het land wonen ongeveer 170 miljoen moslims en 64 miljoen christenen, maar het overgrote deel van de bevolking is hindoe. De radicaal-hindoeïstische beweging RSS, organisatorisch verbonden aan de regeringspartij, ziet het christendom en de islam het liefst verdwijnen uit India. Een voorman van de beweging wil dat het land in 2025 alleen uit hindoes bestaat.

Verdubbeling geweldsincidenten

Open Doors houdt het aantal geweldsincidenten in India al jaren bij. Sinds de BJP in 2014 aan de macht kwam, is het geweld alleen maar toegenomen. Het lijkt er zelfs op dat het aantal incidenten dit jaar verdubbelt, ten opzicht van 2016. Toen waren er ruim vierhonderd geweldplegingen tegen christenen. Dat aantal werd vorige maand al bereikt.
India staat op plaats 17 van de Ranglijst Christenvervolging. Op deze lijst staan de vijftig landen waar christenvervolging het hevigst is.