Rein Osinga (Foto: Goereeoverflakkee.vvd.nl)
Rein Osinga (Foto: Goereeoverflakkee.vvd.nl) Foto: oereeoverflakkee.vvd.nl

Henk van der Meer stapt na 24 jaar uit de VVD-gemeenteraadsfractie

GOEREE-OVERFLAKKEE - VVD-fractieleider Rein Osinga zegt dat hij enerzijds verrast en anderzijds teleurgesteld was toen hij vorige week het besluit vernam dat Henk van der Meer per direct deze raadsfractie verlaat en de komende zeven maanden - tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 – als fractie Van der Meer zijn zetel zal blijven innemen. Het betekent dat de coalitie (SGP, CDA, CU en VVD) nu een lid is kwijtgeraakt.

Door Jaap Ruizeveld

Vierentwintig jaar was Henk van der Meer actief als VVD-raadslid in de voormalige gemeente Goedereede en vanaf de herindeling (2013) in de volksvertegenwoordiging van Goeree-Overflakkee. Zijn besluit noemt hij weloverwogen. Maar het doet wel pijn. Hij had aangegeven graag de lokale belangen van bewoners, bedrijven en het eiland nog één nieuwe termijn in de raad te willen behartigen. Maar het werd hem, zoals hij stelt, binnen de huidige VVD-gelederen niet mogelijk gemaakt.
Het Lokaal Netwerk VVD, bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen, volgt volgens een persbericht dat namens deze partij door de gemeentelijke afdeling Communicatie Goeree-Overflakkee is uitgebracht, landelijke richtlijnen van het hoofdbestuur in Den Haag. "Gericht op een kaderstellend advies dat dient te leiden tot nieuwe lokale ontwikkelingen waarin gestreefd wordt naar een evenwichtiger man-vrouw verhouding. Waarbij aansluiting wordt gezocht bij de landelijke trend tot verjonging van raadsfracties en een goede vertegenwoordiging voor de maatschappelijke thema's en ondernemers op het eiland". Genoemd advies is in een ledenvergadering in het Diekhuus in Middelharnis vastgesteld.

Interpretatie

Henk van der Meer bevestigt dit. "Het betreft een landelijk advies dat binnen het Lokaal Netwerk dient te worden geïnterpreteerd en ingevuld. Je moet de inhoud van het advies goed kennen. Een van de zaken die men als voorbeeld aangeeft is het aantal zittingstermijnen voor een raadslid (2 - 3). Maar er staat niet dat lokaal de termijn aan een maximum is gebonden. Daar kan je alles van vinden. Het betreft een advies waar je ook anders mee kan omgaan. Of wel: Je kunt hier lokaal keuzes in maken. Het lokaal belang is de factor". In het persbulletin van de VVD Goeree-Overflakkee staat dat Henk van der Meer juist door zijn jarenlange ervaring een gewaardeerd fractielid was. "Wij hadden graag gezien dat hij zijn raadstermijn binnen onze fractie zou afmaken", geeft Rein Osinga aan.

Lees verder op pagina 3

Henk van der Meer (Foto: Goereeoverflakkee.vvd.nl)