Met raad en daad

Hoeveel olijven in een liter?

Hoeveel olijven zijn er nodig voor het maken van een liter olijfolie?

Een exact antwoord op uw vraag is niet mogelijk. Het oliegehalte van olijven hangt van verschillende factoren af, zoals: meer of minder zon en regen tijdens het rijpen. Ook de gemiddelde temperatuur speelt een rol. U kunt er echter van uitgaan dat voor een liter olijfolie tussen de vier en acht kilogram olijven nodig zijn.

Haargroei

Klopt het dat je haar in de zomer sneller groeit dan in de winter? En kun je zelf iets doen om de haargroei te stimuleren?

Onder invloed van de hoeveelheid zonlicht wordt, zoals bekend, vitamine D aangemaakt. Deze vitamine bevordert de haargroeisnelheid in positieve zin zodanig dat bij sommige mensen het haar tweemaal sneller groeit dan in de winter. U kunt de haargroei stimuleren door in de eerste plaats gezond te eten en stress te vermijden. U zou een voedingssupplement dat o.a. biotine, vitamine B en silicium bevat kunnen nemen om de haargroei bevorderen. Ook omega-3 kan de haargroei bevorderen. De haargroei kunt u ook bevorderen door hoofdmassage toe te passen.

Anti-sproetenplas

Hoe kun je sproeten wegkrijgen? Ik heb gehoord: met paardenplas. Is dat zo? En zo niet, hoe werk je ze dan weg?

Laat u maar niet voor de gek houden en ga geen onwelriekende vloeistoffen op uw gezicht smeren! Laat u ook geen wondermiddeltje aanpraten. Sproeten ontstaan eensdeels door aanleg en anderdeels onder invloed van de zon. Daarom spreekt men vaak van zomersproeten en omdat sommigen er bij de wintersport last van hebben, omdat de sneeuw dan zonnestralen weerkaatst, zouden we nog beter van zonnesproeten kunnen spreken. We zien ze dus niet alleen in de zomer! Het is een ophoping van pigment (kleurstof uit de huid) op een bepaalde plaats. Bij de één komen ze hier en daar voor, en dan zijn de spikkels vaak heel donker. Bij een ander vrijwel overal en dan zijn ze meestal lichter gekleurd. Soms kunnen die enkelvoudige donkere sproeten ontsierend zijn. De huidspecialist kan deze tegenwoordig met een laserbehandeling verwijderen. Aan grote hoeveelheden sproeten kunt u volgens onze medisch adviseur beter niets anders doen dan ze door cosmetische camouflagemiddeltjes bedekken.

Groene tomaten

In mijn tuin heb ik een tomatenplant met ± 40 tomaten er aan, maar die worden niet rood. Hoe bereik ik dat ze rijp worden? En mag je groene tomaten eten?

Groene tomaten zijn niet geschikt voor consumptie. Dat groen duidt - precies als bij aardappelen - op solamine en dat is een gif dat in het blad van alle nachtschadeachtigen voorkomt. Het is dus ongezond om groene tomaten te eten. Het best kunnen de tomaten worden geplukt als ze op kleur zijn. Blijven ze te lang groen, dan kunt u de trossen (op z'n laatst als er nachtvorst dreigt) afsnijden en binnen op de vensterbank(en) aan de zonzijde leggen. Voor het volgende seizoen geven wij u de raad ze onder een plastic tunnel te laten rijpen. Ook is het mogelijk de gehele plant met wortel en al te rooien, het blad weg te nemen en haar ondersteboven op een zonnige plaats op te hangen.

Kraaiende hen

Al een tijd heb ik een kip die trouw elke dag een ei legt, maar zij (hij?) verbaast me door iedere morgen te kraaien als een haan... Hebt u enig idee hoe dit mogelijk is?

Jawel, bij vele diersoorten kunnen tweeslachtige exemplaren voorkomen. Zelfs bij de mensen gebeurt dat. Zo'n 'hermafrodiet' verenigt in een lichaam de kenmerken van beide geslachten. Bij de slakken zijn zelfs exemplaren tweeslachtig en die kunnen dus allemaal jongen voortbrengen.