Noord-Korea

Dagelijks kunnen we in de krant lezen over Noord-Korea. Dit communistische land bouwt op dit moment raketten en atoombommen en bedreigt daarmee de wereldvrede. Al vele jaren is het regime in Noord-Korea daarmee bezig. Vooral de huidige leider laat heel krachtige taal horen. Het laat zich verstaan dat de grootmacht in de wereld, Amerika, hier niet achteloos aan voorbij kan gaan. Het is daarom begrijpelijk dat de president van Amerika hier op reageert. En bij heel dit conflict zijn er wel een paar dingen op te merken.

In de eerste plaats valt het op dat eigenlijk alles in de westerse wereld gewoon door functioneert. Zeker, er zijn problemen rond Noord-Korea, maar in de dagbladen gaat het over sport, entertainment, Rusland, problemen in Barneveld rond eieren en tal van andere zaken. Je krijgt eerlijk gezegd niet de indruk dat de situatie nu echt ernstig is. Waar het wel om aangrijpende zaken gaat. Wat dat betreft is er wel een parallel met het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog. Ook toen dacht vrijwel niemand een maand van tevoren dat er spoedig een oorlog zou uitbreken. De oorlog kwam er echter wel en het koste aan 10 miljoen mensen het leven. Het is eigenlijk verbijsterend dat alles ondanks de geweldige dreiging maar gewoon door functioneert.

In de tweede plaats gaat het over kernwapens. Het kernwapen is eigenlijk vanaf het ontstaan maar twee keer gebruikt. De Amerikanen hebben twee keer deze bom ingezet om Japan in de Tweede Wereldoorlog op de knieƫn te krijgen. Daarna is het wapen niet meer gebruikt. Dat hangt samen met het karakter van dit wapen. Kernwapens hebben ook niet de bedoeling om gebruikt te worden, maar om de tegenstander af te schrikken. Het bezit van kernwapens heeft vooral als bedoeling om de tegenstander van het gebruik van dit wapen af te laten zien. Kijk, Rusland heeft kernwapens, maar zal die wapens niet gebruiken. Want bij gebruik zal Amerika onmiddellijk reageren. Hetzelfde geldt ook voor China. Het komt een beetje anders te liggen wanneer kleine landen met slechte heersers ook deze wapens ter beschikking hebben. Het is dan maar de vraag of het hele afschrikkingsidee dan ook wel zal werken. De huidige leider van Noord-Korea maakt niet direct een erg verstandige indruk. Dus of afschrikking zal werken is een open vraag.

In de derde plaats is het opvallend hoe lang deze zaak al voortsleept. Al vele jaren is Noord-Korea bezig met een kernwapenarsenaal op te bouwen. Er zijn in het verleden afspraken gemaakt, onderhandelingen geweest, sancties afgesproken door de Verenigde Naties, en zo meer. Het heeft allemaal niet geholpen. Het is eigenlijk jammer dat er niet eerder krachtig is ingegrepen. Uiteraard is het makkelijk om achteraf bepaalde dingen te zeggen. Maar 8 jaar geleden was het nog mogelijk om in te grijpen. Helaas heeft de thans bejubelde Obama dat niet gedaan. In de westerse wereld heeft Obama nogal een goede naam. Daar valt heel wat op af te dingen. In ieder geval was het Koreabeleid van Obama geen groot succes. Misschien mogen we wel zeggen dat de huidige problemen een rechtstreeks gevolg zijn geweest van het falende beleid in de achterliggende jaren.

Er zijn in de huidige wereld veel spanningen. De leiders van de wereld hebben een grote verantwoordelijkheid. Dat geldt vooral voor de president van de Verenigde Staten. Laten we als christenen bidden of de Heere hem wijsheid wil geven om ook in deze hele moeilijke zaak de goede beslissingen te nemen. Het laatste wat we nodig hebben is een Wereldoorlog of een oorlog waarin kernwapens worden gebruikt. Dan zullen we dingen zien die nog nooit eerder hebben plaatsgevonden. Een reden tot diepe zorg.

Ds. W. Visscher