Op zaterdag 28 augustus vorig jaar nam de GO-48 deel aan de imposante vlootdemonstratie in Rotterdam.
Op zaterdag 28 augustus vorig jaar nam de GO-48 deel aan de imposante vlootdemonstratie in Rotterdam. Foto:

Jaap Tanis: "Visserij moet van zich afbijten"

STELLENDAM - "Voor de tweede keer heeft de Amerikaanse zeebeschermingsorganisatie Oceana zijn zinnen gezet op de Noordzee. De organisatie wil weten hoe slecht het gesteld is met de Noordzee. Het is te zot voor woorden. Groene organisaties vertellen het publiek hoe veel beter het moet met de Noordzee," zo laat Jaap Tanis verbolgen weten.

Tekst en foto's: Willem den Heijer

Jaap Tanis, woonachtig in Goedereede en mede-eigenaar van de pulskotters GO-38 en GO-48, heeft er geen goed woord voor over. "De kottervloot heeft een uiterst lastige periode achter de rug en de visbestanden in de Noordzee hebben het ook een tijdje moeilijk gehad, maar sinds de visserijdruk is afgenomen en de vistuigen gemiddeld veel lichter zijn, heeft er een verbazingwekkend herstel plaatsgevonden. Visbestanden floreren en na afloop van de eerste expeditie van Oceana meldt deze organisatie dat er meer dan 600 soorten zijn waargenomen. Dat wisten wij al en dat het de laatste jaren levendig is ook," aldus Tanis, die vindt dat de aanvoersector nog meer van zich af moet bijten.

Zwarte Piet

"Wij zijn niet de enigen die signaleren dat het goed gaat met de Noordzee. Ook medewerkers van gerenommeerde onderzoeksinstituten zijn het er allemaal over eens dat de Noordzee er uitstekend voor staat. Maar die constatering telt blijkbaar niet mee om de milieuorganisaties gerust te stellen, zo lijkt het. Oceana komt na het positieve nieuws over het aantal soorten straks ongetwijfeld met de dringende mededeling dat het veel beter moet. Dat is gewoon te zot voor woorden. Wanneer is het dan wel goed?" vraagt Tanis zich serieus af. "Wij krijgen continu de zwarte Piet toegespeeld."

Slecht nieuws

"Positief nieuws scoort slecht. Slecht nieuws daarentegen is hot. Jammer dat het zo moet. De kottervloot heeft twee uitstekende jaren achter de rug, maar we moeten continu op onze hoede zijn, want het negatieve geroeptoeter over de zee en de visbestanden van milieuorganisaties kan zomaar roet in het eten gooien. En dat terwijl de sector inzet op innovaties teneinde een verdere verduurzaming van de visserij te realiseren. Dat gaat niet altijd even vlot, maar we hebben wel tijd nodig. Keulen en Aken zijn immers ook niet op één dag gebouwd," verklaart Tanis, die regelmatig rondleidingen in de visafslag van Stellendam verzorgt. Naar aanleiding daarvan heeft hij al verschillende optredens voor de regionale televisie achter de rug.

Rog

Ofschoon milieuorganisaties onderkennen dat het goed gaat met de meeste commerciële visbestanden, zijn ze volgens Tanis wel telkens op zoek naar soorten die tot de verbeelding spreken en waar niet zo veel over bekend is. Tanis: "Nu is rog weer aan de beurt. En ja, die heeft ook een aantal slechte jaren achter de rug, maar dat tij is al lang gekenterd. In het Engelse deel is al jaren sprake van een gestage groei van stekelrog, gevlekte rog en blonde rog. En niet zo'n klein beetje ook. Inmiddels zien wij dat het verspreidingsgebied van deze drie rogsoorten aan het vergroten is. We komen ze nu ook steeds vaker tegen in het Nederlandse deel van de Noordzee." De Goereese visser wijst op de enorme dynamiek van de Noordzee. "Die zorgt telkens voor afwisseling. Wij zien dat, maar dat krijg je niet voor elkaar met een paar steekproefjes, zoals Oceana dat in de zomer doet."

Wat doet Oceana?

De internationale organisatie Oceana zet zich in om zeeën en oceanen en alles wat er in leeft te beschermen. De Postcode Loterij ondersteunt de organisatie en maakt het mogelijk dat er onderzoeksexpedities worden gedaan in de Noordzee. Vorig jaar was de eerste expeditie. Toen ontdekte de organisatie een grotere biodiversiteit en meer soorten dan vooraf gedacht. Oceana zegt daarnaast dat de aangetroffen verwoesting op de zeebodem groter was dan verwacht. Dit jaar is er een nieuwe expeditie, die loopt van half juni tot half augustus. De resultaten worden later dit jaar bekend gemaakt. Oceana streeft naar een netwerk van beschermde zeegebieden met bijzondere natuurwaarde.

Jaap Tanis is bestuurslid van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht en vertelt tijdens evenementen verhalen over de Noordzee.