Nog zeker een week wisselvallig weer

De periode van de hondsdagen is aangebroken en duurt tot 18 augustus. Deze karakteristieke zomerse fase wordt gekenmerkt door overwegend warm en enigszins zwoel juli-/augustusweer, waarbij de kans op enkele buien met onweer vaak groot is. Vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit bij uitstek de periode in de zomer waarin levensmiddelen sneller bedorven dan in andere perioden van het jaar. Ook nu voldoen we weer volledig aan dit hondsdagenplaatje. Woensdagmiddag werd het bijna 30 graden op de Eilanden en 'klapstuk' Hoek van Holland KNMI op het zand wist er zelfs nog 32 graden uit te halen.

Deze tropische eendagsvlieg werd uiteraard weer spoedig gevolgd door enkele flinke buien met onweer. De buienperikelen, inclusief nog wat onweer, hielden tot pakweg donderdagmiddag aan in onze omgeving. De vrijdag is de mooiste dag uit een reeks met flink wisselvallige dagen die nog aan zet komen. Zonnige perioden en droge condities bepalen het weerbeeld en het wordt nog een keer royaal 20 graden. Zaterdag schakelen we weer over naar 'n nogal doorstroomd juliweerbeeld met veelal prima temperaturen.

Depressies blijven bivakkeren nabij Engeland en stralen af en toe meer uit richting het Noordzeegebied. De stroming blijft daardoor aanlandig, zodat de kans op maxima van rond 25 graden niet groot meer is. De regenkansen zijn wel aanwezig zo nu en dan, maar verreweg de meeste dagdelen verlopen droog. Toch blijft er sprake van regelmatige wisselvalligheid en dat patroon kan nog minimaal een week aanhouden.
Echt koel is het niet meer in deze fase van het jaar, vooral door het opgewarmde zeewater voor de deur.

Inmiddels kunnen we voorzichtig concluderen dat ook de zomer van 2017 geen echte topzomer is. Afgelopen junimaand mag dan wel de warmste juni sinds 1901 zijn geweest. Juli scoort niet uit de kunst. Langdurige hittegolven en extreme droogte gedurende de hoogzomers zijn en blijven erg zeldzaam in dit land.

Ook de komende jaren verwacht ik geen excessen wat de zomers betreft, dus de huidige (standaard te warme) zomers zullen het ook de komende jaren weten vol te houden, mijns inziens. Slechte zomers, zoals in de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw, behoren daardoor gelukkig tot het verleden. Tegenwoordig is het bijna onhaalbare kaart om er nog een hele koele zomer uit te kunnen persen. Vrijwel iedere zomer verloopt tegenwoordig boven het langjarig temperatuurgemiddelde. Daar is maar weinig voor nodig.