Met raad en daad

Duitse tenoren

Kunt u mij vertellen wanneer de tenoren Rudolf Shock, Heinz Hoppe en Willy Schneider zijn overleden en wanneer dat dan geweest is?

Rudolf Schock (met sch en niet met sh zoals u dacht) werd op 4 september 1915 te Duisberg geboren en overleed op 13 november 1986 op 71-jarige leeftijd. Hij was oorspronkelijk operazanger, vertolkte veel werk van Mozart, maar trad later veelvuldig op in operettes. Er zijn veel grammofoonplaten van hem verschenen en vaak trad hij met bekende zangeressen voor het voetlicht. Hij gaf ook een aantal concerten in Nederland. De tenor Heinz Hoppe is op 26 januari 1924 te Saerbeck (in Münsterland) geboren en op 7 april 1993 overleden te Mannheim. Hij werd ook een beroemd en veel gevraagd operazanger. Willy Schneider werd reeds op 5 september 1905 geboren en overleed in januari 1989 op 83-jarige leeftijd. Hij zong al in de jaren dertig in tal van operettes en werd daardoor voor de oorlog al een zeer bekende zanger in 't lichte genre. Zijn stem neigde meer naar een lichte bariton. Beroemd werd hij o.m. door de 'Schlager': 'Heimat deine Sterne' uit de film 'Quax, de brokkenpiloot''.

Aanvulling hazelnootpasta

Lezer Koornneef reageert op het recept voor hazelnootpasta dat vorige week in deze rubriek stond. "De laatste regel luidt: Als ze geheel koud geworden is, kunt u de gestolde laag in brokken snijden. Dat is geen hazelnotenpasta, het lijkt meer op nougat. Hierbij mijn eigen recept: 4 delen gemalen hazelnoten (zo fijn mogelijk malen in oude koffiemolen of staafmixer), 8 delen vloeibare honing (of suiker), 1 deel cacao, 3 delen kokosmelk. Als je deze verhouding aanhoudt, krijg je bij gebruik van 50 gram noten 200 gram pasta. Los de suiker op de in de kokosmelk (eventueel verwarmen). Dit is niet nodig bij gebruik van honing. Vervolgens alles door elkaar mengen. Eventueel meer of minder kokosmelk toevoegen om de gewenste dikte te krijgen. Als de noten fijn gemalen zijn en je vloeibare honing gebruikt heb je binnen 5 minuten een heerlijke pasta van verse hazelnoten zonder te verwarmen."

Motalarm

Als je in wollen kleding motgaatjes ontdekt, kunnen die motten na reiniging daarvan dan overstappen op andere kledingstukken? Of moet je die uit de kast verwijderen? Zou het waar zijn dat de beestjes die de motteneitjes leggen, een hekel hebben aan de inktlucht van oude kranten en de geur van tabak?

Mocht u mottenlarven of hun cocons vinden, of gaatjes in uw wollen stoffen ontdekken, dan moet u voor alle zekerheid de klerenkast grondig inspecteren en ook de vloerbedekking nazien. Klop alle wollen kledingstukken, dekens, vachtjes, enz. buiten uit. Zuig met de stofzuigerslang tot in de verste hoeken en kieren en doe de inhoud van de stofzuigerzak gelijk weg, anders kruipt het ongedierte later weer uit de zuigmond. U hebt een sterk insecticide tegen de larven nodig, maar met één keer spuiten bent u niet klaar. Het moet enige malen om de drie à vier weken worden herhaald, omdat er later nog jongen uit de verscholen eitjes kunnen komen. (Nog) niet-aangetaste wollen kleren zouden wij goed nazien en dan elders in veiligheid brengen. Mogelijk bevat deze weinig of geen wol. Motschade aan kleding kunt u voorkomen, door wollen kleren te wassen of chemisch te laten reinigen alvorens ze voor enkele maanden of een seizoen weg te bergen. De larven kruipen namelijk het eerst naar de voor hen smakelijke plekken met transpiratiegeur en andere vlekken. Of de vrouwelijke motvlinders liever hun eitjes leggen in een kast die vrij is van inktlucht en tabaksgeur, is ons niet bekend. Wij wagen ons niet aan een oordeel.

Gember confijten

Hoe kun je van verse gemberwortels zelf gekonfijte gember op siroop maken?

Het konfijten is niet zo moeilijk. Breng in een pan een oplossing van gelijke delen suiker en water aan de kook. Zodra deze massa kookt, voegt u de tevoren geschilde, klein gesneden en goed gewassen wortelstokken toe en roert u tot ze daar gelijkelijk in verdeeld zijn. U kunt zo veel gemberblokjes toevoegen als u wilt, als u er maar rekening mee houdt dat ze tenslotte allemaal geheel met een suikerlaagje bedekt moeten zijn. Dan nog circa vijf minuten laten dóórkoken. Rustig laten afkoelen zonder overgieten. De suiker verhardt, sluit de lucht af en uw voorraad gekonfijte gember kan zo, in die pan met deksel er op, enkele jaren lang bewaard blijven. Een (afzonderlijk) suikerstroopje is daar niet bij nodig.