Defensie

Nederland heeft een leger. We hebben soldaten om te vechten op het land. We hebben schepen om te vechten op de zee. En we hebben vliegtuigen voor de luchtmacht. Al eeuwenlang heeft ons land een leger. Het gaat de laatste tijd echter niet zo goed met ons leger. Weliswaar is de politiek bereid om de ene uitzendmissie na de andere op touw te zetten, maar voortdurend zijn er berichten dat er tekort is aan materieel, munitie en tal van andere zaken. Er is de laatste jaren voortdurend op het leger bezuinigd en daardoor verkeert het geheel in een tamelijk deplorabele staat.

Hoe moet het verder met ons leger? Kijk, als ons volk niet bereid is om er flink voor te betalen, dan kunnen we eigenlijk beter het hele leger maar afschaffen. Het heeft niet veel zin om met een leger te opereren wat eigenlijk amper iets tot stand kan brengen. Geweren zonder munitie hebben geen zin. En voertuigen zonder goede onderdelen hebben dat evenmin. Als we besluiten om het leger te handhaven, dan zijn er ook goede middelen nodig omdat leger te laten functioneren.

De laatste 20 jaar is er ongelooflijk veel op het leger bezuinigd. Vooral na het wegvallen van de Berlijnse muur was de gedachte dat er een soort eeuwige vrede aanstaande was. En in dat kader hebben we het leger stap voor stap min of meer afgebouwd. Wat rest is eigenlijk een niet zo heel best functionerend geheel. Het is denk ik aan de inzet van de manschappen te danken dat het leger nog iets voorstelt, maar eigenlijk is het natuurlijk diep treurig wat er af en toe in de media naar voren wordt gebracht. Commando's die aan de bel trekken, doen dat niet voor niks.

Inmiddels heeft ook de president van de Verenigde Staten de westerse landen er op gewezen dat ze hun verplichtingen moeten nakomen. President Trump heeft er een en andermaal op gewezen dat er is afgesproken dat we 2% van ons inkomen zullen besteden aan defensie. Helaas komt het er vrijwel niet van dat er zoveel geld naar defensie gaat. Alles bij elkaar is dat natuurlijk wel schokkend en landen als Rusland vinden dat eigenlijk wel best. Verzwakking van het westen speelt alleen maar de dictatoriale grootmachten (China, Rusland) in de kaart.

Wij leven in een vrij land. Vrijheid is een buitengewoon kostbaar en belangrijk goed. Die vrijheid heeft echter ook een prijs. En we moeten bereid zijn om die prijs, in harde euro's, te betalen. Het is de slapheid en de zwakheid geweest van veel regeringen in de achterliggende periode dat er keer op keer werd bezuinigd op defensie. En het is nog steeds de halfslachtigheid dat er eigenlijk niet royaal in defensie wordt geïnvesteerd. Laten we hopen dat door de toenemende spanningen tussen de grootmachten er verandering in deze situatie komt. Ons leger heeft dringend versterking nodig.

Een goed functionerend leger is van groot belang. Dat is echter nog niet genoeg voor de verdediging van ons vaderland. Ook is het belangrijk dat we de betekenis van het leger en de vrijheid in ons land weten te waarderen. Het is daarom ook belangrijk dat het denken in ons land over het leger verandert. In Amerika is het een hele eer om in het leger te mogen dienen. Wat dat betreft zou er meer werk gemaakt kunnen worden van een cultuuromslag in het nadenken over onze leger. We hebben wat te verdedigen en daarom mogen we trots zijn op een goed functionerend leger waar mensen zich voor inzetten. Soldaten zijn veelal niet de slechtste vertegenwoordigers van ons land.

Ds. W. Visscher