Afbeelding
Foto:

Lam van God, verlangen naar eenheid

Wat is de bedoeling van deze uitgave? Deze brochure wil een luisteroefening zijn om ook in onze 21e eeuw te beseffen dat Gods Woord standhoudt in eeuwigheid. Het Woord is enerzijds zo door en door menselijk en anderzijds zo door en door goddelijk. Het belijden van de kerk der eeuwen wil graag dat Woord naspreken.

Zowel Luther als Calvijn waren niet uit op een kerkscheuring. Integendeel, Luther wilde de kerk hervormen en Calvijn zocht ondanks verdachtmaking eveneens de eenheid. Na zoveel scheuringen lijkt in onze tijd het verlangen naar eenheid het enig haalbare.

Na de inleiding neemt dr. Van Sliedrecht ons achtereenvolgens mee naar Lam zonder gebrek, Eén in ons, Kruisoffer, graf en opstanding, Hoofd en lichaam, de bruiloft van het Lam en hij eindigt met ontmoeting in heden en toekomst. Gespreksvragen completeren het geheel. Een uitspraak van Kohlbrugge (1803-1875) wil ik u niet onthouden. In de nood van zijn leven werd aan hem door de Heere gevraagd of hij tevreden was met het Lam. Op zijn 'Ja, Heere' kreeg hij te horen: 'Dan ben ik tevreden met jou'.

Dr. Van Sliedregt studeerde theologie aan de Universiteit te Utrecht en diende achtereenvolgens de Hervormde Gemeenten van Oude-Tonge, Wapenveld, Katwijk aan Zee, Scherpenzeel, Nunspeet en Soest (Herv. Wijkgemeente binnen de PKN). Hij is als docent kerkgeschiedenis verbonden aan de cursus Theologische Vorming Gemeenteleden te Harderwijk.

'Lam van God, verlangen naar eenheid' door dr. C. van Sliedregt; een uitgave van de Willem de Zwijgerstichting (Reformatorische stemmen) 2017-nr. 1; prijs € 4,30; zie voor meer informatie www.willemdezwijgerstichting.nl / ISBN nr. 9,789.072.462.619.


De martelaren van Malatya

Op 18 april 2007 gaven drie mannen, twee Turken en een Duitser, hun leven voor Jezus Christus. Aan het begin van deze dag ontmoetten ze in Malatya enkel mensen van wie zij dachten dat ze ernaar verlangden om Bijbels onderwijs te ontvangen. Hun vriendelijk en gastvrijheid werd echter met verraad beantwoord. Slechts enkele gelovigen in de rest van de wereld hoorden dit verhaal. Maar de dood van Necatie Aydin, Ugur Yuksel en Tilmann Geske, hoewel misschien genegeerd en snel vergeten, blijft spreken. Hun verhaal laat zien dat er nog steeds christenen zijn die in een vijandige omgeving het Evangelie uitdragen. En het getuigt van de bereidheid om Jezus te volgen, waar Hij de weg ook naartoe wijst.

De uitgever stelt vooraf: In theologisch opzicht wijken de opvattingen van de christenen in dit boek soms af van de reformatorische leer. Zo blijkt uit sommige citaten dat zij de algemene verzoening leren. In veel opzichten zijn deze Turkse christenen echter een voorbeeld. Daarom vinden wij het belangrijk om hun verhaal door te geven.

Het is een indrukwekkend en soms beangstigend verhaal, maar wel de realiteit. Een drietal voorwoorden vormen het begin: van Bas Belder (Europarlementariër), Ken Katayama, voorzitter, Cross-over Communications International, en Todd Jamison, International Mission Board, SBC Centraal Azië. De oorspronkelijke schrijver James Wright (pseudoniem) eindigt zijn inleiding als volgt:

Terwijl ik bij het graf van Tilmann (een van de drie) stond, had ik bijna geen geloof, maar ik had nog net genoeg om te geloven dat het niet te laat voor ons is om onze houding tegenover moslims te heroverwegen, niet te laat om onze prioriteiten op orde te krijgen, niet te laat om God aan te roepen, zo nodig in tranen en met luide stem, opdat hij zelfs de meest van haat vervulde, geharde vijanden van het Evangelie zal redden. Omdat ik geloof dat het niet te laat is voor hen – of voor ons – vertel ik dit verhaal.

Aangrijpend verhaal!

'De martelaren van Malatya', omgebracht in Turkije als getuigen van de Messias, door James Wright. Uit het Engels vertaald door Peter Meeuse, MA. ISBN nr. 9.789.402.901.528 kost € 16,95 en uitgegeven door de Banier.

Afbeelding