Vooral volgende week weer even zomers

Inmiddels houdt de zomer zich ook anno 2017 weer aan het bekende Hollandse stramien. Een droog eerste deel van de zomer, gevolgd vaak (rond de langste dag) door een aanzienlijk wisselvalliger scenario.
De eerstkomende dagen blijft het aanhoudend licht tot matig wisselvallig met tussen de lichte regens door regelmatig mooi weer met flink wat zon erbij. Het is duidelijk koeler aan het worden vergeleken met het afgelopen weekend en de voorbije maandag toen het nog zomers warm werd in een flink deel van het land.
Van structurele droogte is eigenlijk geen sprake meer nadat er woensdag weer een flinke hoeveelheid regenwater bijviel in het land. Op de Eilanden werden drie tot vier volle emmers water per vierkante meter geledigd op de akkers. De landbouw is er maar wat blij mee na de droogteperikelen de afgelopen weken.
Toch noteert Zuidwest-Nederland nog steeds een flink regentekort als we het KNMI-kaartje erbij pakken.
Vrijdag geeft nog een periode met regen als een voorlopig laatste storing diagonaal over ons land trekt.
In de loop van het weekend zien we een uitloper van het Azorenhoog zich uitbreiden tot over Noordwest- Frankrijk en Engeland. Het weer zal daardoor wat stabiliseren en nagenoeg tot geheel droog verlopen op de Eilanden. Het is prima weer dan voor buitenactiviteiten bij een meest matige aanlandige wind erbij en prima temperaturen overdag tot nipt 21-22 graden, ook op de stranden. Het zeewater is rond 19 graden.
In de nieuwe week behouden we dat licht doorstroomde weerbeeld in grote lijnen. Meest zwakke oceaanstoringen schampen Nederland waarbij de kans op leen lichte bui zo nu en dan wat toeneemt. De depressies zakken niet zo ver uit naar de Noordzee dat ze ons weerbeeld verstieren, maar ze blijven net op afstand zodat de meest intensieve regen - en buiengebieden op gepaste afstand blijven. Het gaat weer even zomers warm worden met op dinsdag en woensdag alweer maxima rond of boven de 26 graden.
Vanaf medio volgende week lijkt er een mogelijkheid te worden geschapen voor meer invloed van lagedrukgebieden met toenemende kans op enkele regen/onweersbuien opkomend uit het zuiden.