Afbeelding
Foto:

De gids over prikkelverwerking bij kids

Kinderen krijgen de hele dag door prikkels te verwerken. Via de zintuigen die voortdurend bezig zijn met proeven, ruiken, voelen, zien en horen worden ontelbaar veel prikkels verwerkt. Maar dit lukt niet elk kind lukt even goed. Een (hoog)gevoelig kind dat moeite heeft om binnenkomende prikkels te verwerken kan in zichzelf gekeerd raken, snel boos of driftig worden, zich terug trekken of lichamelijke klachten krijgen als buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn.
Bij overprikkeling is het goed om te weten dat, aldus de auteur, hetzelfde lichaam dat alle prikkels ontvangt ook in staat is om met behulp van een aantal praktische handvatten de binnengekomen impulsen op een zo goed mogelijke manier te verwerken.
Onze cultuur is heel verbaal ingesteld, vindt de schrijfster. Een kind wordt vaak uitgenodigd om te vertellen waar het mee zit. Niet altijd even handig, want niet elk kind kan zijn gevoelens goed onder woorden brengen.
Tips om te ontladen (slaan op een kussen of matras, de overprikkeling eruit schreeuwen in een speciaal 'schreeuwkussen', drummen of een boekje om van je af te schrijven) zijn handig als de overprikkeling al een feit is. Bespreek met je kind wat hem helpt ontladen, maak samen een lijstje en spreek eventueel een ontlaadtijd af.

Grenzen

Er worden voldoende handvatten gegeven om op een positieve manier toe te werken naar meer bewustwording en het sterker worden van het prikkelgevoelige kind. Hoe kan je door je lichaamshouding laten weten wat je grenzen zijn? De schrijfster geeft praktische tips voor het stevig staan, een zekere houding aan te nemen en op een goede manier 'nee' te durven zeggen.
Evenwicht en balans zijn zowel mentaal als fysiek van belang. Balans kun je leren door ook fysiek het evenwicht te zoeken. Oefen met op twee benen staan en op allebei de voeten evenveel te leunen.
Een oefening als 'voel je sterk als een boomstam' of bij jongere kinderen het stevig instoppen voor het slapen gaan geeft het kind de gelegenheid zich veilig en geborgen te voelen.
Voor het slapen gaan is het in elk geval belangrijk alle prikkels weg te laten glijden.

De schrijfster geeft goed toepasbare tips om te zorgen dat de prikkels minder hard binnenkomen of een plekje krijgen. Het kan daarnaast helpend zijn (gevoelige) kinderen prikkels te leren filteren van de dingen die op een bepaald moment wel belangrijk zijn.
Sterk staan en je sterk voelen met ook regelmatig tijd voor ontspanning zijn tenslotte belangrijke pijlers om te leren met prikkels om te gaan.
Suzanne van Snippenberg (1983) runt een praktijk voor kinderfysiocoaching. (justseeme.nl)
De Kanguru serie, dit boekje is het zevende deel in de reeks, is bedoeld om ouders, leerkrachten en andere verzorgers op een praktische manier te helpen kinderen zo goed mogelijk te begeleiden.

80 praktische (beweeg)tips
Suzanne van Snippenberg
2017, uitgeverij Scrivo Media
112 blz., € 9,90
ISBN 97891 687433

+ praktisch
+ empatisch