Verbeteren zorgpunten bij kwetsbare gezinnen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De hoofdinspecteur Inspectie Jeugdzorg en voorzitter stuurgroep Toezicht Sociaal Domein, drs Tielen, heeft in een brief aan het college van b. en w. positief gereageerd op stappen die door de gemeente zijn gezet om zorgpunten ten aanzien van veiligheidsrisico's voor kinderen in kwetsbare gezinnen te verbeteren.

Door Jaap Ruizeveld

Dit naar aanleiding van reacties die de inspectie ontving van jeugdhulpaanbieders, college en raad in de maand juni. Dit weer na de opzienbarende publicatie van het rapport Zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen op Goeree-Overflakkee en de daarop aansluitende hertoets.
In het rapport van maart van dit jaar werd aangegeven dat een aantal verbetermaatregelen (na geconstateerde tekortkomingen) per direct moest worden doorgevoerd.

Gesteld werd dat er meer samenwerking nodig was en er een integraal plan moest komen, waardoor problemen kunnen worden opgelost of beheersbaar worden gemaakt van de veiligheidsrisico's in kwetsbare gezinnen. In de brief wordt gemeld dat de inspecties signaleren dat er verbeteringen worden doorgevoerd zoals het tot stand komen van één team Jeugd en Gezin en verbeteringen in werkwijze en methodisch handelen.

Positief

De inspecties vinden het positief dat geconstateerde tekortkomingen structureel worden aangepakt. Zij hebben er begrip voor dat dit enige tijd vergt. In de tweede helft van dit jaar wordt door een extern bureau bezien hoe de situatie er dan voor staat. Afhankelijk van de uitkomst van deze audit zullen de inspecties bepalen of en ja welke verdere monitoring van de verbeteracties nodig is.