Voorlopig schetsontwerp mogelijke herinrichting.
Voorlopig schetsontwerp mogelijke herinrichting. Foto:

Schetsontwerp voor compensatie van parkeerplaatsen en surfoever

Bovendien biedt het de mogelijkheid voor het toekomstbestendig maken van voorzieningen, het maken van een nieuw strandje voor de lokale bewoners en kan het de beleving versterken van een groene boulevard aan de zuidwestkant van de Kabbelaarsbank. Om zicht te krijgen op de financiƫle haalbaarheid zijn de projectkosten van het schetsontwerp onderzocht. Op basis van grondverzet, aanlegwerkzaamheden en verhuiskosten gaat men uit van ongeveer 1.6 miljoen euro. Brouwerseiland bv is onder voorwaarden bereid hier 600.000 euro aan bij te dragen. Die voorwaarden zijn gericht op het intrekken (uiterlijk in november van dit jaar) van de bezwaren die tegen dit project zijn kenbaar gemaakt. Samen met de werkgroep zal gekeken worden of deze invulling van de voorwaarden tijdig tot stand komt, meldt de brief.

Door Jaap Ruizeveld

Financiƫn

Ruim 3 ton van de totale begroting is direct resultaat van de aanleg van een waterskibaan en is daarmee in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Het bedrag van rond 7 ton dat resteert moet door het recreatieschap, de overheid en de ondernemers ingevuld worden. Deze dekking moet nog worden geconcretiseerd. De verwachting is dat dit lukt, mede op grond van de jaarlijkse erfpachtinkomsten die Staatsbosbeheer voor de Grevelingen ontvangt bij realisatie van Brouwerseiland. Zoals bekend stemde de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland eind vorige maand in met de ontwikkeling en uitvoering van dit project.

Compensatie

Tollenaar stelt in de raadsbrief dat de ontwikkeling en planvorming voor Brouwerseiland zich grotendeels afspeelt in de gemeente Schouwen-Duiveland. Na afwikkeling van de procedures en bij start van de uitvoering zijn de effecten overigens ook merkbaar voor de gemeente Goeree-Overflakkee. Te noemen is het verdwijnen van een stuk surfoever met parkeerplaatsen, waarvoor een mogelijke compensatie binnen deze eilandgemeente ligt. Dit door intensivering van de bestaande surfoever. Surfers en direct betrokken ondernemers zijn geen voorstander van deze compensatie maar zien wel wat in bijvoorbeeld een compensatie op de Kabbelaarsbank.

Kansen

Om deze nieuwe compensatiemogelijkheid te onderzoeken heeft wethouder Tollenaar gesprekken gevoerd met de ondernemers achter de bedrijven die betrokken zijn bij het beoogde deel van de Kabbelaarsbank. Dat zijn Brouwersdam (nieuwe naam Zeil - en Surfcentrum, Zeeland Buitenland en Greenhuus. Ook is gesproken met Brouwerseiland bv, recreatieschap Zuidwestelijke Delta en een vertegenwoordiging van de surfers. Uit het overleg bleek dat er kansen liggen als de bedrijven beter toekomstbestendig kunnen worden gemaakt. Vanuit die basis is een werkgroep gevormd en is er met een landschapsarchitect gezocht naar een ontwerp waar betrokkenen uiteindelijk mee kunnen instemmen.

Vervolgoverleg

De werkgroep- sessies vonden in de maanden april tot en met juni plaats en hebben tot het genoemde schetsontwerp voor het zuidwestelijk deel van de Kabbelaarsbank geleid. Na een aansluitende presentatie o.a. aan de provincie Zeeland en de Recreatie Advies Commissie Zuidwestelijke Delta is nu begonnen met overleg met natuurpartijen en andere overheden om ook hun belangen in het project mee te kunnen nemen. Daarbij moet rekening worden gehouden met de natuurwetgeving en de natuurwaarden in en bij het Natura2000-gebied.