Conflict tussen horeca met terrassen en standplaatshouders op markt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Drie fracties ( VVD, PvdA en ChristenUnie) in de gemeenteraad hebben het college, portefeuillehouder Tollenaar, gevraagd een uiterste poging te doen om in het conflict tussen horecaondernemers met terrassen in de Ring Ouddorp en vaste standhouders op de dinsdagmarkt te bemiddelen. Dit door in een gesprek een oplossing te bereiken voor deze al geruime tijd slepende affaire.

Door Jaap Ruizeveld

Aanleiding was de brief van de horecaondernemers aan college en raad (opgenomen op de agendalijst Ingekomen Stukken) om als gemeentelijke bestuurders verantwoordelijkheid te nemen voor een te verbeteren situatie op de weekmarkt. Met als doel een zeer aantrekkelijke markt te realiseren met een geïntegreerd huidig aanbod met winkel / horeca. Dit gepresenteerd als één kwalitatieve beleving naar de bezoeker (consument). Al twee jaar is er gepoogd om met de kooplieden op de weekmarkt in Ouddorp terrassen te integreren in de weekmarkt en uitbreiding mogelijk te maken. Maar, volgens de briefschrijvers, blijkt er wat de marktlieden betreft geen mogelijkheid om dit punt samen op te lossen.

Vastgelopen

Van der Meer (VVD) informeerde bij het college naar de juridische status ten opzichte van de vaste plaatsenstandplaatsen van de marktkooplieden en de daarbij geldende voorschriften. Grinwis (PvdA) wilde weten of er al recent al nieuw overleg is gevoerd en zo nee wanneer dat gesprek dan wel plaatsvindt. Tuk (ChristenUnie) sloot op deze vraag aan en wilde informatie over het gesprek, voorafgaand aan een juridische procedure.
Wethouder Tollenaar zei dat er al vanaf 2015 in een werkgroep is gepoogd het onderwerp tussen markt en horeca bespreekbaar te maken. " Helaas moest worden geconstateerd dat het overleg vastliep. Partijen moeten bereid zijn om met elkaar aan tafel te schuiven en gezamenlijk oplossingsgericht te willen inzetten. Direct na de zomervakantie zal ik zelf aan dit overleg deelnemen", gaf de portefeuillehouder aan. Voor Grinwis (PvdA) duurde dat allemaal te lang. Juist in deze toeristische vakantietijd zou een oplossing al bereikt moeten worden, zei hij. Tollenaar probeert dit nu met de ambtelijke organisatie te bespoedigen.