Afbeelding
Foto:

Goede samenwerking zorgt voor mooi tunneltje

STELLENDAM – Maandagochtend rondde een aantal enthousiaste jonge kunstenaars, in opleiding bij Atelier Schildersgeluk, een karwei af: De wanden van het wandel- fietstunneltje onder de Eendrachtsdijk hebben een nieuwe uitstraling gekregen en vormen een aanwinst voor Stellendam.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Het fiets- voetgangerstunneltje dat het Spuipad en de Eendrachtsweg verbindt zag er al geruime tijd niet zo fraai uit. Niet door fijngevoeligheid aangebrachte Graffiti gaf het tunneltje een naargeestige indruk. En dit was de Dorpsraad Stellendam een doorn in het oog. Peter Klink en Kayleigh van Marion vertellen dat de Dorpsraad vond dat er iets aan het tunneltje moest worden gedaan. "Het heeft even geduurd maar nu is er een mooi resultaat", schetst Peter het sterk vernieuwde tunneltje. De Dorpsraad heeft verschillende oplossingen bedacht, maar het was niet zo gemakkelijk. "We zouden eerst de kinderen van iedere school een bijdrage laten leveren aan het tunneltje, maar dat was moeilijk te verwezenlijken".

De oplossing lag bij Marjolein Klapwijk van Atelier Schildersgeluk in Stellendam. Zij was enthousiast en stelde voor dat ze samen met leerlingen van haar schildersklas aan de slag zou gaan. De Dorpsraad vond dit een goed idee.
De raad ging met hun plan naar de gemeente en de goedkeuring was er al snel. De gemeente zorgde ervoor dat het tunneltje van een nieuwe egale verflaag werd voorzien zodat de schilders samen met Marjolein met een 'schone lei' konden beginnen. Peter en Kayleigh spreken met waardering over de snelle en goede medewerking van de gemeente.
De afgelopen vier weken is er hard gewerkt door Marjolein en haar team. Zij had de vrije hand gekregen om er iets moois van te maken. En dit is gelukt. De schilders hadden veel bekijks want niet alleen Stellendammers, maar ook recreanten maken druk gebruik van het tunneltje dat in de nabijheid van de oude haven ligt. "Het ging als een lopend vuurtje door het dorp en zo was de tunnel de meest besproken plek van Stellendam", aldus de Marjolein. "Er werden veel foto's gemaakt en de voorbijgangers hadden bij iedere afbeelding hun eigen verhaal. Er werd zelfs koffie gebracht en verschillende versnaperingen uit onverwachte hoek".
Het project is opgeleverd en maandag bekeken kunstenares Marjolein, de kinderen en hun ouders het resultaat. Het zijn een 14-tal frisse muurschilderingen geworden van Stellendam en omgeving, getekend in de vorm van postzegels of oude ansichtkaarten. De RTM-tram en station aan de Langeweg komt er in voor maar ook een moderne weergave van de gornet. Ook het 'leugenbankje' ontbreekt niet. Zoals Marjolein en haar leerlingen al bemerkten tijdens het schilderen, lokken de schilderijen het vertellen van verhalen en leuke anekdotes uit.

De mensen van Dorpsraad Stellendam zijn heel blij over de goede samenwerking tussen de partijen en noemt dit een voorbeeld voor andere dorpen. Tijdens de presentatie mochten de kinderen hun naam op een trottoirtegel schrijven onder het kunstwerk waaraan ze zelf gewerkt hebben. Marjolein dankt de cursisten: Bram, Max, Joshua, Daniel, Rebecca, Deborah, Anna, Marit, Julia, Rowan en Mathijs. Later in de week zouden ze nog getrakteerd worden op een 'frietje'.
De Dorpsraad Stellendam hoopt dat de kunstwerken in het tunneltje niet beschadigd zullen worden "want het is, doordat er zoveel mensen aan hebben meegewerkt, toch iets gemeenschappelijks geworden". De Dorpsraad wil ook andere punten in het dorp een opknapbeurt geven. Het tunneltje is een voorbeeld dat het met geringe middelen kan…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding