Met raad en daad

Naar de Filistijnen

Koning David zou een Filistijnse lijfgarde gehad hebben. Is het ook bekend of de Filistijnen afkomstig zijn van het eiland Kreta en of er in de Gazastrook nog nakomelingen van wonen?

De Filistijnen zijn omstreeks het jaar 1200 voor Christus over zee Palestina binnengedrongen. Ze vestigden zich langs de kust strook tussen het huidige Jaffa en Gaza. De herkomst van dit volk is echter niet precies bekend. Vanuit de Ionische of de Egeïsche Zee zijn hun voorouders mogelijk naar Kreta en Cyprus getrokken, alvorens hun nakomelingen in Palestina belandden. In het Oude Testament worden zij. voor het eerst genoemd in Genesis 10:14, in de geslachtslijst van Noach. We komen de Filistijnen uitgebreider tegen in Boek 1 en 2 Samuel. De tot koning van Israël uitgeroepen Saul sneuvelde na een korte regeringsperiode in de strijd tegen de Filistijnen. Zijn opvolger David slaagde erin de Filistijnen definitief te onderwerpen. Het lijkt ons wat te ver gezocht om de huidige bewoners van de Gazastrook 'nakomelingen' van de Filistijnen te noemen. We spreken hier immers over een gebied dat gekenmerkt wordt door voortdurende volksverhuizingen en vermenging van volkeren. Na drieduizend jaar is de directe verwantschap tussen de Palestijnen die er nu huizen, en de Filistijnen uit de Bijbelse oudheid bijzonder gering, als er al enige verwantschap was.

Hazelnootpasta

Daar ik vorig jaar veel hazelnoten kon plukken, vraag ik mij af of u een heerlijk recept hebt voor hazelnootpasta met chocolade, als broodbeleg.

Met uw zelf geoogste hazelnoten kunt u inderdaad een smakelijke chocoladepasta voor de boterham bereiden, maar dan moet u die noten wel eerst 'bruinen'. Spreid zoveel mogelijk gepelde hazelnoten uit op een bakblik en laat die in uw matig warme oven geleidelijk lichtbruin kleuren. Laat ondertussen 250 gram kristalsuiker in een flinke koekenpan of pan met dikke bodem smelten. Strooi of schud telkens de nog droge korrels over het gesmolten gedeelte tot alle suiker gesmolten is. Blijf roeren als u deze massa op een lagere temperatuur warm houdt tot ze bruist en de beoogde bruine kleur is bereikt. Leg het deksel schuin op de pan en blus de gebrande suiker met kleine scheutjes teneinde het branden te beëindigen. De suiker moet lichtbruin blijven, want donkerbruine wordt bitter. U kunt deze karamelvla dan in een kleine pan mengen met de reeds gebruinde noten, een kwart liter slagroom, 80 g stroop (of honing) en 50 g cacaopoeder. Giet deze massa uit op een geolied bakblik en laat haar rustig afkoelen. Als ze geheel koud geworden is, kunt u de gestolte laag in brokken snijden.

Roestend aluminium

Een aluminium huishoudtrapje heeft te lang in weer en wind gestaan. Het is geheel verweerd, dof geworden en als 't ware verroest. Wat is daaraan te doen?

Daar mag u niets aan doen! Aluminium beschermt zichzelf door zo'n prachtig dun 'roestlaagje'. Juist deze, door blootstelling aan de zuurstof gevormde oxide, is niet poreus maar waterdicht en hecht prima. Als u dit dunne laagje ergens zou wegschuren of beschadigen, vormt zich nadien een nieuw huidje om de rest van het metaal te behoeden tegen aantasting.

Zwetend bruinen

Is het waar, dat je minder snel bruin wordt in de zon indien je tijdens of na het zonnen flink transpireert?

De ultraviolette stralen uit de zon trekken het pigment naar het huidoppervlak toe en dat geeft u zo de bruine tint. Doorgaans gaat dit met sterk transpireren gepaard, omdat het lichaam de overtollige warmte wil afvoeren. Deze transpiratie heeft echter geen enkele invloed op de verkleuring van de huid.