Afbeelding
Foto:

Zingen in Nieuw Rijsenburgh

Sommelsdijk – "Ouderen zitten veel binnenshuis. Dan is het toch mooi als wij een keer langskomen. We hebben onze komst van tevoren bewust niet zoveel aandacht gegeven, zodat er vooral mensen uit de woonzorglocatie komen.'' Margreet van Maanen vertelt enthousiast over 'haar' koor: Deo Cantemus.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

''Vandaag is de laatste dag van het koorseizoen. Vanmiddag zijn we hier in Nieuw-Rijsenburgh, vanavond gaan we nog naar Ouddorp, zingen bij de vuurtoren.'' Het koor bestaat nu al zo'n 82 jaar en heeft ongeveer 240 leden. Hoewel het zwaartepunt in Rotterdam-Zuid ligt, trekken ze regelmatig het land in. Van Groningen tot Limburg, overal willen zij hun missie uitdragen. En die missie is het brengen van het Evangelie. ''Wij als Christelijk Gemengd Koor brengen het Evangelie aan iedereen die dat maar horen wil. En dat doen we met groot plezier.'' Sinds anderhalf jaar is Hans van Blijderveen (die intussen ook is aangeschoven bij het gesprek) de nieuwe dirigent.

Kerstconcerten

''Mensen hebben tegenwoordig weinig zin om zich ergens aan te binden. Daarom kunnen mensen bij ons ook als projectlid een paar keer meezingen. Enthousiast vervolgt ze: ''Het zou geweldig zijn als er in de krant een oproep gedaan zou kunnen worden voor nieuwe projectleden voor de Kerstuitvoering. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen!'' Blijderveen knikt instemmend.

Deo Cantemus zingt al zo'n 50 jaar Kerstconcerten in De Doelen. Daardoor hebben ze inmiddels een zekere bekendheid. Van Maanen: ''We staan al een aantal jaar bekend als dat koor met blauwe toga's op tv. Mensen komen voor die (Kerst)concerten van heinde en ver. ''Voor ons is dat een groot feest. Voor ons én voor de luisteraars. Beiden beleven een geweldige avond.'' Het koor krijgt dan ook met behoorlijke regelmaat telefoontjes, brieven en mail over hoe mooi hun avonden waren, zelfs vanuit het buitenland.

Publiek, zang en muziek

Het koor hanteert een gevarieerd programma. "We hebben een mix tussen aan de ene kant de traditionele liederen als ''Ere zij God'' en ''Stille Nacht'' en anderzijds de wat meer modernere als ''Son of God'' en ''Amazing Grace''. Die laatste zijn bij het publiek weliswaar niet altijd even bekend, maar liggen wel goed in het gehoor en komen direct bij de mensen binnen. En dat biedt het koor uitdaging en ontwikkelmogelijkheden.'' Ongeveer de helft van de gezongen liederen is Nederlandstalig. Het koor heeft een vaste begeleider in de vorm van André de Jager, een bekend organist. Hij componeert nieuwe liederen voor het koor.

Wat bij blijft is de blijheid van de mensen. "Het is een avond vol emoties. Voor sommigen is het de eerste en enige keer dat ze met het Evangelie in aanraking komen. Voor anderen is het het enige uitje in het jaar. Dat is toch mooi'', verzucht Van Maanen. Het hele optreden beleeft ze als een hoogtepunt. ''Je hebt publiek, zang en muziek, wat wil je nog meer? Je ziet dat zelfs dementerende ouderen op een gegeven moment mee zitten te zingen met de eeuwenoude liederen. Kortom, het is een uurtje van heel veel waarde!''

Blauwe toga's

Mevrouw Van der Kroon woont in Nieuw Rijsenburgh en slaat vanaf boven nieuwsgierig de drukte gade. ''Soms moet ik weleens uit de zaal, en dat is dan zo vervelend voor die mensen.'' Daarom heeft ze boven een mooi plekje opgezocht. Ze is erg benieuwd naar het koor: ''Het is best wel bekend.'' Als even later een stoet met blauwe toga's door de zaal loopt, lichten haar ogen op. Dan gaat het koor hun naam waarmaken; zingen tot eer van God.

Kerstconcerten

Wilt u ook meezingen met de Kerstconcerten van Deo Cantemus? Geef u op via www.deocantemus.nl of mail naar margreetvanmaanen@deocantemus.nl. De concerten zijn op 16, 19, 20 en 23 december.

Mevrouw Van der Kroon