Recht doen...

'Zal God dan geen recht doen?'
Lezen: Lukas 18:1-8.

Maar als we ons bevinden in de context waarin de Heere Jezus deze korte gelijkenis uitspreekt, dan is het zo anders voorgesteld. In Lukas 17:26. 'En gelijk het geschied is in de dagen van Noach, alzo zal het ook zijn in de dagen van de Zoon des mensen.' Daar loopt deze gelijkenis op uit, met de vraag van Jezus, doch de Zoon des mensen, als Hij komt, zal Hij ook 'het geloof' vinden op de aarde?

In de wereld, en in de kerk, zal de tijdgeest heersen gelijkwaardig aan de dagen van Noach, en nog erger want de antichrist zal zich meer en meer gaan manifesteren. Temidden van die geschetste wereld moet de kerk, getypeerd als een weduwe haar weg gaan. Deze weduwe die beroofd is van al haar natuurlijke steun en zorg, staat in een wereld waarin het onrecht haar op allerlei manier omringt, en daarom gaat ze tot de rechter. Ze stelt zich telkens in het gezichtsveld van deze rechter, ze staat iedere dag voor zijn ogen, hij wil haar niet zien, hij keert zich af, maar kan er niet omheen, ze staat daar!

Een rechter die geen hogere macht boven zich erkent dan alleen wat hij zelf spreekt en wat hij zelf als recht ziet. Hanteert alleen normen en waarden vanuit het eigen ik, daartoe meent hij macht te hebben, want hem is het bestuur van de meerderheid in handen gelegd. Eigen ik en een machtige organisatie in de rug, maakt mensen tot duivels, die niets en niemand ontziet.

Vanuit deze geschetste situatie gaat Jezus aan Zijn discipelen aan Zijn Kerk onderwijs geven. Deze tekening laat ons het grote gevaar zien van de geestelijke slaperigheid, veroorzaakt door de toestanden in de wereld en in de kerk, en wel op zijn sterkst in de tijd voorafgaande aan de komst van Christus. Ziet toe lezen we op meerdere plaatsen in het Woord, waakt en bidt opdat u niet in verzoeking komt. Lukas 21:36 zegt: 'Waakt dan te aller tijd, biddende, dat gij moogt waardig geacht worden te ontvlieden al deze dingen, die geschieden zullen, en te staan voor de Zoon des mensen.'

Dat is de weduwe: ze vindt geen steun in het hart, noch in het geweten van deze onrechtvaardige rechter, ze krijgt niets gedaan ondanks haar vurige smekingen en aanhoudende gebeden. En toch, ja toch verkrijgt zij de overwinning. Jezus legt er de vinger bij: 'Hoort wat de rechter der ongerechtigheid zegt en doet.' Ik zal haar recht doen, opdat ik van haar af ben, anders breekt ze mij het hoofd, dat aanhouden moet afgelopen zijn. Hoort…

Zal God dan geen recht doen aan Zijn uitverkorenen die dag en nacht met de noodkreet van hun ziel tot Hem roepen? Al degenen die naar Zijn voornemen geroepen zijn om Gemeente van Jezus Christus te zijn totdat Hij komt. Dat zijn toch de ware gelovigen waarin Gods voorwetenschap tot vrucht komt. Daarom verzegelde Hij hen als de Zijnen, en daarom heeft Hij hen lief tot het einde, dat is ook hun enige troost in leven en in sterven.

De Heere houdt Zijn toorn nog in, Hij stelt nog uit om Zijn wraak de vrije loop te geven. Hij komt nog niet met Zijn gerechtigheid tussenbeide, om een eind te maken aan het leed dat ze te verduren hebben. Als deze uitkomst getekend is bij die God niet vrezende en geen mens ontziende goddeloze rechter. Zal God dan geen recht doen?

Hoeveel te meer zal dan de Gemeente van Jezus Christus door dit zelfde middel van het aanhoudende gebed dag en nacht gedaan, het hart van die Vader vermurwen, van Die God die van eeuwigheid deze weduwe heeft liefgehad, en in Zijn ondoorgrondelijke wijsheid besloten heeft, deze ondertrouwde bruid tot heerlijkheid te voeren. Op grond van Zijn onwankelbare beloften zal Hij de beloofde, de verwachte, de grote beslissende, volkomen verlossing en uitkomst geven.

Dat is het gebed van de bruid, die met groot verlangen haar Bruidegom wacht.

Doch de Zoon des mensen als Hij komt, zal Hij ook 'het geloof' vinden op de aarde?

Wat is dan de grootste zegen voor u en voor mij?

Dat de Heere zegt: zie, hij en zij bidt.                                                        

Ds. C. Gielen Middelharnis.