Prima weekend

De voorbije junimaand is de warmste juni geweest sinds tenminste 1901. De maand was in het westen van ons land zelfs 'n fractie warmer dan de grote junimaand uit 1976 toen er een flinke hittegolf heerste.

In de nabije toekomst zullen recordwarme zomermaanden nog wel vaker gaan voorkomen in dit nieuwe klimaat. Ook de combinatie warm, zonnig en nat zomerweer gaat vaker optreden de komende decennia. Het aandeel koude winters zal juist navenant afnemen vanwege de absentie van grote koudebuffers.
Op woensdag was er nog wat lichte regen toen een belegen warmfront vooral Noord-Nederland schampte. Daarna herpakte een uitloper van het weersbepalende Azorenhoog zich en kwam tot boven Nederland uit met goed weer. De bovenlucht verwarmde op donderdag en vrijdag en die oprisping werkte ook door naar het leefniveau. Vooral op donderdag hadden we flinke zonnige perioden en was het zomers warm in onze omgeving. Verrassend genoeg trokken al enkele stevige onweersbuien over Belgiƫ.

Donderdagnamiddag/avond openbaarde zich een nieuwe buiendreiging vanuit het zuidwesten. Het zijn denkelijk geen grote geclusterde buiengebieden, dus waarschijnlijk valt het wel mee met de regens. Dan klaart het op de vrijdag en zaterdag goeddeels op en kan het andermaal fraai weer worden met goede temperaturen. De temperatuur van het zeewater vlak aan de kust bedraagt inmiddels 18-19 graden. Ook op de zondag is het prima weer met flinke zonnige momenten en zeer aangename maxima tot zo'n 22-23 graden op de Eilanden. Veel wind staat er niet en waait meest uit richtingen tussen west en noord. Vervolgens lijkt nieuwe invloed van depressies zich weer westwaarts uit te breiden in de nieuwe week.

Het prima Hollandse zomerweer wordt dan weer onderbroken. Vooral rond maandag regent het flink door. De kans dat wij zo'n doorstroomd en licht wisselvallig weerbeeld nog ruim een week behouden is zo'n 65 procent thans. De kans op een zomers getint weerbeeld is daardoor slechts 35 procent. Mocht het hogedrukgebied het langer kunnen volhouden vanaf half juli, zijn we mogelijk weer vertrokken voor een hoogzomerse tot tropische fase. Velen vinden het dan vast alweer te warm worden bij 30 graden en hoger.