Kinderen van Obs Stellegors rondom de Speelsteur.
Kinderen van Obs Stellegors rondom de Speelsteur. Foto:

'Samen kom je verder'
Ondertekening Manifest Haringvliet brengt gebied in stroomversnelling

STELLENDAM – Een breed gezelschap van vertegenwoordigers van provincie, gemeenten, natuurorganisaties waren vorige week vrijdag bijeen om het 'Manifest Haringvliet' te ondertekenen. Zij vertegenwoordigen de Landschapstafel Haringvliet.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De Landschapstafel Haringvliet is vorig jaar op initiatief van de Provincie Zuid-Holland ingesteld. In deze provincie zijn meerdere landschapstafels. Het doel hiervan is om verschillende partijen uit een bepaald gebied rondom de tafel te krijgen en een 'wervende visie voor landelijke gebieden in de provincie te ontwikkelen". Aan de regio rondom het Haringvliet werd gevraagd om een dergelijke Landschapstafel voor het Haringvlietgebied te ontwikkelen. Verschillende ontwikkelingen in en rondom het Haringvliet bieden veel kansen voor de regio. Een belangrijke ontwikkeling is het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen. Daarnaast is er het Droomfondsproject Haringvliet, waarin zes natuurorganisaties zijn vertegenwoordigd. De Nationale Postcode Loterij heeft hiervoor een bijdrage van 13,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. De Landschapstafel Haringvliet gaat in de komende jaren 25 miljoen euro in het gebied investeren, hierbij is ook een bijdrage van de provincie.

Voorzitters van de Landschapstafel is wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee. Vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen in de Landschapstafel Haringvliet waren vorige week vrijdag bijeen voor twee belangrijke zaken. Zo werd in het paviljoen van Zoet of Zout het manifest ondertekend waarin alle partijen zich verbinden om "samen te werken aan de versterking en beleefbaarheid van de unieke deltanatuur in en rond het Haringvliet".

In een aantal korte toespraken lieten deelnemers van Landschapstafel Haringvliet hun licht schijnen over de ontwikkelingen. Marius Brants WWF-NL (Wereldnatuurfonds) voorzitter van het Droomfonds schetste het belang van het gebied als de toegangspoort van de Rijn. Hij was blij dat die middag de samenwerking binnen het unieke gebied gevierd kan. Verder wees hij erop dat het Haringvliet steeds meer in de belangstelling komt van een breed publiek. In dit verband noemde hij de uitzendingen van RTV Rijnmond over het gebied die tussen vijftig en honderdduizend kijkers trekken.

Provincie

Gedeputeerde Han Weber, die natuur en recreatie in zijn portefeuille heeft, was ook een van de sprekers. Een 'Sunny island' zo noemde hij het gebied waar de dynamiek steeds verder toeneemt. Een gebied waar ook behoefte is aan een versterking van de natuur van het Haringvliet, maar ook aan een goede beleefbaarheid van het gebied. Hij riep de betrokkenen op om te blijven investeren en dit dient wel gezamenlijk te gebeuren, want "investeren doe je nooit alleen. Samen kom je verder". Han Weber liet blijken enthousiast te zijn over het initiatief waarin veel organisaties samen de schouders onder zetten. En dat is een reden om te vieren.

Ondernemers

De voorzitter van de Landschapstafel Daan Markwat wees eveneens op het belang van samenwerken binnen de Landschapstafel, hij verzekerde dat ook bij de vervolgstappen die gemaakt zullen 'verbinden' centraal zal blijven staan. Markwat benadrukte dat het huidige aantal deelnemers aan de Landschapstafel niet het maximum aantal deelnemers is. Het aantal kan nog uitgebreid worden en hij maakte van gelegenheid gebruik om andere partijen, zoals het Waterschap en Rijkswaterstaat uit te nodigen om deel te nemen aan de Landschapstafel. Ook ondernemers zijn van harte welkom om deel uit te maken van de groep. "Samenwerking, daar gaan we voor", aldus de wethouder. Want andere partijen zijn hard nodig om de plannen verder door te ontwikkelen.

Het Manifest werd ondertekend door vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Hellevoetsluis, Nissewaard, Goeree-Overflakkee, de gemeenten van de Hoeksche Waard, het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta, de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, Recron, IVN, en het Hoekschewaards landschap.

Speelsteur

De 'Speelsteur Haringvliet' naast het paviljoen van Zoet of Zout is één van de eerste tastbare resultaten van het werk van de Landschapstafel. Dit speeltoestel in de vorm van een steur werd door tientallen emmers met 'zoet' of 'zout' water overgoten. Bestuurders namen een emmer ter hand, maar ook kinderen van OBS Stellegors uit Stellendam. Het zout en zoet staat symbolisch voor een deel van het water van het Haringvliet als de sluizen volgend jaar op een kier gaan. Aan de steur kan men nu alvast wennen omdat men hoopt dat deze vis over een tijdje in het Haringvliet zal worden waargenomen.

In vroeger jaren zwommen steuren vanuit de Noordzee naar het Haringvliet om zich verderop in Nederland en Duitsland voort te planten. Als jonge steuren op de rivieren werden geboren trokken ze via het Haringvliet naar de zee om daar volwassen te worden. Waren ze eenmaal volwassen, dan zwommen ze weer terug naar het zoete water, dit gold ook voor andere trekvissen, zoals de zalm, forel en paling.

Watervervuiling, overbevissing en de bouw van de Haringvlietsluizen zorgden ervoor dat de steur op de rivieren vrijwel uitstierf. Nu de kwaliteit van het rivierwater is verbeterd en de Haringsluizen open gaan hoopt men dat de steur – en andere vissen – weer in het gebied gaan voorkomen. Een volwassen steur kan wel drie meter lang worden, en het gewicht is dan 300 kilo.

Wethouder Daan Markwat spreekt de genodigden toe.
De ondertekenaars van het Manifest Haringvliet.
Een toost werd uitgebracht op het resultaat.