Met raad en daad

Marshall's schenking

Nederland kreeg na de Tweede Wereldoorlog geld van Amerika: het Marshallplan. Hoe groot was dat bedrag? En moest ons land dat terugbetalen?

De plannen van generaal George C. Marshall, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, ontvouwd op 5 juni 1947 te Harvard, behelsden wel een lening tegen een lage rente, maar alleen in 't eerste jaar 1948-'49 is (deels) die rente berekend. Alle volgende bedragen die West-Europa ten goede kwamen, werden als schenkingen verstrekt. Nederland ontving tussen april 1948 en juni 1951 alleen al 978 miljoen dollars. En dat waren veel waardevollere dollars dan die van nu! Bovendien konden de West-Europese regeringen er destijds, voor de inflatie toesloeg, er heel wat meer machines, bouwmaterialen en andere goederen voor kopen dan in deze tijd. Indien wij die jaarlijkse donaties alle hadden moeten terugbetalen, zouden we na de stormvloed van 1953 nooit meteen dat kostbare Deltaplan hebben kunnen realiseren!

Vuil schaap

Kunt u mij uitleggen of ik een schapenwollen vachtje kan wassen in een wolwasmiddel of een ander preparaat? Er staat op aangegeven: een doorgekruiste tobbe van niet wassen en een P.

Het is moeilijk zo'n schapenvacht schoon en soepel te houden, want als die een wasbeurt krijgt, kan de huid verharden. Vandaar het advies: niet wassen. U kunt de vacht bijvoorbeeld reinigen door er meel op te strooien, in te wrijven en daarna uit te kloppen. Die P (in een cirkel) wil zeggen dat een vakman er vlekken uit kan verwijderen met perchloorethyleen, wasbenzine, white spirit, maar wij raden u sterk af daarmee zelf te gaan experimenteren. Dan kunt u deze vacht beter en veiliger naar een stomerij brengen. Vindt u dat te duur, en wilt u het toch zelf proberen, dan kunt u zo'n vacht wel in een badkuip in een lauw sop van zachte zeep wassen, daarna flink uitspoelen en liefst buiten in de wind, of anders in een onverwarmd vertrek laten drogen. Zodra de huid aan de binnenkant flinke lichte plekken krijgt, moet u wat talkpoeder over dat drogende leer strooien en de huid met die zijde over de ronde rand van een tafelblad of aanrecht heen en weer trekken. Herhaal dat tot de huid helemaal droog en soepel is. Blijft een pas gewassen vacht te hard en stijf naar uw zin, dan kunt u die ook enigszins invetten met blanke vaseline. Gebruik er geen bijenwas of dierlijke vetten voor, want die blijven op de duur niet reukloos.

Rinse appelstroop

Kunt u mij helpen aan een recept om zelf appelstroop te maken? En welk soort appels worden hiervoor gebruikt? Moet er suikerbiet bij?

Appelstroop moet niet te zoet zijn, daarom kunt u het beste zachtzure appels kiezen. Daar hoeft u geen suikerbietenstroop bij te doen. U kunt per keer zo'n acht kg ongeschilde appels wassen, in kleine stukken snijden en met zo min mogelijk doch reeds kokend water in een gesloten pan opzetten. Als de massa gaar is, kunt u haar op een doek, die in een vergiet is gelegd, laten uitlekken. Daarna moet u de moes in die doek flink uitknijpen. De harde stukjes van klokhuizen en pitjes blijven er zo op achter. Het sap verzamelt u in een wijde pan met dikke bodem. Daarin kunt u het, af en toe goed roerend, tot de gewenste dikke appelstroop inkoken.

Persklaar

In hoeverre is het toegestaan berichten uit een krant over te nemen in een boek te verwerken? Is vermelding van blad en auteur voldoende?

Alleen het nieuws, korte berichten en verslagen uit dag- en nieuwsbladen en tijdschriften zijn vrij van auteursrecht. Met artikelen is dat niet altijd het geval, zeker niet indien de naam van de schrijver er vermeld staat. Reportages, recensies, bijdragen in vaste rubrieken evenals letterkundige en andere deskundige bijdragen beschermd. Voor overname moet toestemming gevraagd, resp. auteursrecht betaald worden.