Gesloten hart geopend

"En de HEERE opende haar hart" Hand.16:14.

Onze tekst brengt ons midden in het leven van Lydia, voor zover ons bekend de eerste Europese vrouw die tot geloof wordt gebracht in de Heere Jezus Christus. Een vrouw uit het zakenleven van Klein Azië, godsdienstige vrouw, opgegroeid en opgevoed onder het veelgodendom.
Wat duidelijk is in haar leven is dat haar hart gesloten was voor de levende God, en daarin is ze niet de enige! Of wel? Het hart van ieder mens is gesloten voor het Evangelie, voor de prediking van het Woord, voor de roeping en de nodiging tot het heil in de Heere Jezus Christus. De natuurlijke mens verstaat niet de dingen die van de Geest van God zijn, het Woord van God is voor ieder mens klein en groot zonder uitzondering een dwaasheid. Kijk naar Lydia!
Ze had een zeer verantwoordelijke positie in het zakenleven, ongetwijfeld zeer bekwaam en betrouwbaar, maar… haar hart was gesloten. Wel zoals ieder mens met godsdienstige gedachten en vragen. Dat bracht haar regelmatig naar de plaats waar meerdere vrouwen bijeen kwamen om met elkaar de levensvragen te bespreken en met elkaar te bidden. Lydia's hart was gesloten.
Maar opdat de mensen tot het geloof worden gebracht zendt God door Zijn innerlijke liefde en barmhartigheid verkondigers van deze zeer blijde boodschap, het Evangeliewoord als een kracht onder de mensen. Paulus de geroepen prediker, wilde het Evangelie gaan verkondigen in Klein Azië, waar Lydia was opgegroeid en woonde, maar de Heilige Geest liet het hem niet toe. Toen waren er gedachten om de andere kant op te gaan naar Bithynie, maar de Heilige Geest liet het hem weer niet toe. Paulus moest met het Woord de zee oversteken naar Filippi, maar daar zat niemand te wachten op Gods boodschap, zoals het in de hele wereld is. Niemand die naar God vraagt, niemand die naar Hem zoekt. Maar de Heere zendt en Hij roept door de prediking ernstig en welmenend. Paulus komt aan de kant van een rivier waar enkele vrouwen bijeen waren gekomen voor het gebed en daar is ook Lydia, maar haar hart was gesloten. En hoe velen zijn er vandaag die samen gekomen zijn, waar het Woord van God klinkt, maar waar de harten gesloten zijn en blijven. Lydia met een goed verstand, zakelijke inzichten, met aanzien en welgesteld, zorgzaam en zoekende in vroomheid en gebed, maar haar hart was gesloten.
Daar brengt de HEERE Zijn Woord, daar leidt de Heilige Geest Paulus de prediker heen, aan de kant van de rivier. En daar klinkt met ernst en kracht uit Paulus mond die wondervolle genade boodschap. Bij deze apostelprediker was een hartelijk verlangen dat alle hoorders persoonlijk de Zaligmaker zouden leren kennen. En onder die prediking, op die dag gebeurde het dat het hart van Lydia door de Heere geopend werd. Waarom van Lydia alleen? Er waren toch meer horende vrouwen? Misschien is het ook bij u zo gegaan? U ging naar de samenkomst van de gemeente, u schaarde u onder de bediening van het Woord van God, en daar en toen opende de Heere uw hart. Dat gebeurd daar waar het scheppende en herscheppende Woord in Gods Naam wordt verkondigt. Dat gebeurt daar waar de Heilige Geest die van de Vader en de Zoon uitgaat Zich paart aan het gesproken Woord, dat als het bloed van de verzoening drupt op de horende gemeente. Dat is de werkelijkheid tot deze verootmoedigende en ernstige ervaring en verantwoordelijkheid. Het is Christus Die begint. Het is door de beloofde genade van Christus dat het gesloten hart geopend wordt, en Hij Zijn werk met kracht betoond en dat heel persoonlijk en direct. Niet vanwege de ernst waarmee Paulus met klem de woorden van God vertolkte, niet vanwege zijn bewogenheid met verloren zielen, niet door zijn welsprekendheid. Toen Paulus in Gods opdracht en door leiding van de Heilige Geest die zeer blijde boodschap predikte, opende de Heere het hart van de horende Lydia. Zijn gepredikte Woord zal niet ledig tot Hem wederkeren maar het zal doen hetgeen Hem behaagt. Die HEERE wil dat allen tot de kennis der waarheid komen, ook u, ook jij!
"Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel Davids heeft; Die opent en niemand sluit, en Hij sluit en niemand opent".

Ds. C. Gielen, Middelharnis