'Er worden negatieve effecten verwacht van molens langs de N59'

Vervolg van voorpagina

Wethouder Tollenaar zegt blij te zijn dat hij het onderzoek heeft laten uitvoeren. "De uitkomst biedt voor de indieners van de zienswijzen niet de mogelijkheid die zij graag wensen. Wel geeft het duidelijkheid wat kan en niet kan. Met het onderzoek hebben wij recht gedaan om, waar nog onzekerheden en onduidelijkheden bestonden, dit te laten toetsen op de mogelijkheden. Ik heb geluisterd naar onze inwoners. Naar hun inbreng en reacties. Hen er bij betrokken in bijeenkomsten. Ik begrijp dat indieners van zienswijzen teleurgesteld zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Het eindresultaat, de conclusie van het onderzoek is duidelijk. Ik kan dit niet anders uitleggen. Bij dit heikele, emotionele onderwerp is de door de gemeenteraad vastgestelde plaatsingsvisie van toepassing. Dit is weer gebeurd op basis van de windopdracht die de provincie aan onze gemeente voor uitvoering heeft opgelegd. Wij dienen ons ook aan spelregels te houden. De gemeente is zorgvuldig omgegaan met het vraagstuk. Hebben suggesties voor alternatieven vanuit die insteek ook opgepakt. Maar moeten constateren dat vragen om nog een contra-onderzoek – gelet op de ecologische aspecten – geen toegevoegde waarde opleveren".

Ecologie

Eerder dit jaar lagen het ontwerp bestemmingsplan, de ontwerp omgevingsvergunningen en bijbehorend milieueffectrapport (MER) voor windlocatie Battenoord ter inzage. In de zienswijzen werd een aantal keren de locatie langs Rijksweg N59, tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein genoemd als mogelijk alternatieve locatie voor de plaatsing van windmolens. Pondera Consult geeft in de quickscan aan dat vooral op het gebied van ecologie deze locatie slecht scoort. Er worden negatieve effecten verwacht. Bekend is dat de locatie naast de N59 een Natura 2000-gebied is en onderdeel uitmaakt van Natuurnetwerk Nederland (NNN-gebied).

Natura 2000

Voor Natura 2000 geldt het wettelijk kader van de Wet natuurbescherming. De provincie is verantwoordelijk voor het Natuurnetwerk Nederland. Veranderingen en ingrepen in deze gebieden moeten aan strenge provinciale regelgeving voldoen. Zowel de wet als de provinciale verordening verplichten om bij ontwikkelingen te beoordelen of er andere locaties beschikbaar zijn met minder negatieve effecten voor de natuur. Deze alternatieve locaties zijn binnen de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig stelt het college en zijn eerder aangewezen en opgenomen in de vastgestelde structuurvisie.

Impact

Pondera Consult beoordeelde de alternatieve locatie langs de N59 ook op de aspecten 'Geluid en slagschaduw', 'Externe veiligheid' en 'Landschap'. Voor het aspect 'Geluid en slagschaduw' stelt Pondera Consult dat er geen gevoelige objecten in de directe omgeving zijn, maar dat de stiltegebieden een aandachtspunt vormen. Voor 'Externe Veiligheid' geeft zij aan dat de beheerders van Rijksweg N59, de waterkering en de hoogspanningsverbinding bereid moeten zijn om hogere risico's te accepteren. En voor 'Landschap' concludeert zij dat het impact heeft op de kern Ooltgensplaat en dat het een aantasting is van de kwaliteiten van het naastgelegen natuurgebied.

Naar raad

Op basis van deze uitkomsten van de quickscan meent het college van b. en w. Goeree-Overflakkee dat de locatie langs de N59 geen reëel alternatief is. Het college besloot daarom de stukken rond windpark Battenoord door te sturen naar de gemeenteraad. Het rapport van Pondera Consult is hier een onderdeel van. Vorige week is de Klankbordgroep uit de raad door wethouder Tollenaar geïnformeerd over de uitkomst van de quickscan. Tijdens deze bijeenkomst werd het rapport toegelicht. Een zelfde presentatie vond twee dagen daarna plaats voor en met een vertegenwoordiging van de Dorpsraad Nieuwe-Tonge (mede namens Oude-Tonge) en de stichting Mallemolens.