Afbeelding
Foto:

GO-markt in bibliotheek officieel open

GOEDEREEDE – Dinsdag was de officiële opening van de GO-markt. Dit is 'de ontmoetingsplaats voor werkzoekenden op Goeree-Overflakkee', aldus wethouder Gerrit de Jong, tijdens de bijeenkomst in de bibliotheek van Middelharnis aan het Kerkepad.

Door Adri van der Laan

Het heeft even geduurd en uit de toespraken tijdens de openingsbijeenkomst bleek zelfs dat sommigen het niet meer verwacht hadden, maar dinsdag was het zover: Goeree-Overflakkee heeft met de GO-markt een plaats waar werkzoekenden of werknemers terecht kunnen. De GO-markt is onofficieel een maand geleden al van start gegaan en de eerste ervaringen zijn hoopvol voor de toekomst. Een aantal werkzoekenden heeft via de GO-markt al een baan gevonden. Een groot aantal mensen, afkomstig uit het bedrijfsleven, bestuur en onderwijs waren aanwezig. Dit zijn – naast de werkzoekenden – de mensen die de GO-markt actief kunnen houden.

Bibliotheek

Dat GO-markt in de bibliotheek onderdak kreeg was volgens Gerdie Schellevis van de bibliotheek wel 'even slikken' omdat een derde van de oppervlakte van de bibliotheek moest worden 'ingeleverd'. Maar in haar toespraak verzekerde ze trots te zijn dat de gemeente heeft gekozen voor de bibliotheek heeft gekozen als onderkomen voor de GO-markt. Ondanks dat er zo'n 20.000 boeken moesten worden versjouwd, geholpen door mensen van Webego en vrijwilligers, zag zij veel pluspunten. De GO-markt is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Hierdoor kan ook de bibliotheek langer geopend zijn door gebruik te maken van het selfservicesysteem. Daarnaast kan men elkaar aanvullen. Zo kan vanuit de GO-markt doorverwezen worden naar cursussen die de bibliotheek geeft en daarnaast is de bibliotheek – door de alge drempel - nog meer 'ontmoetingscentrum voor de samenleving geworden'.

Verbinding

De GO-markt is volgens regiodirecteur Adrie Krielaart van het Edudelta College een praktische verbinding tussen scholen en bedrijfsleven. Hij riep de aanwezige onderwijsmensen en ondernemers op om elkaar te blijven opzoeken en de relaties onderhouden. Dit kan uitstekend via GO-markt.

Jan Abresch, sales engineer van Breston BV was 'positief verrast' dat GO-markt toch gerealiseerd kon worden. Hij riep zijn collega's en andere aanwezigen op om 'hun steentje' bij te dragen als het gaat om het scheppen van werkgelegenheid en een goede opleiding om Flakkee op de kaart te zetten. "Als ondernemers geen vacatures aanleveren, komen inwoners hier niet zoeken naar een passende baan".
Bij de bijeenkomst waren ook mensen uit de uitzendbranche vertegenwoordigd. Ans Hartman van Randstad wees erop dat er in de regio veel vacatures zijn en dat GO-markt een goed middel is om mensen bij elkaar te brengen.

Wethouder Gerrit de Jong had zijn toespraak opgebouwd aan de Bijbelse gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard. Daar waren werkzoekenden bijeen op het marktplein en daar was ook de werkgever aanwezig op zoek naar arbeidskrachten. Hij wees erop dat zij die veel later pas aan de arbeid konden gaan toch gezien werden door de wijngaardenier. Hij wenste alle werkzoekenden toe dat zij ook hier gezien zullen worden.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Gerrit de Jong (Sociale Zaken), Adrie Krielaart (Onderwijs), Jan Abresch (Ondernemers), Ans Hartman (intermediair Randstad) en Gerdie Schellevis (Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta). Met het gezamenlijk weghalen van de gemeentevlag werd de vacaturewand in de GO-markt zichtbaar.