Pas na het weekend enkele dagen met droger weer

De wisselvalligheid is en blijft troef, ook in dit eerste weekend van juli. Stroperige depressies blijven bivakkeren in de buurt van Nederland en nemen vooral hogerop in de atmosfeer koude lucht mee. In combinatie met de opwarming via de grond door de zon die er af en toe is, volgt er flinke onstabiliteit. De stelling 'na de langste dag valt er doorgaans meer neerslag dan verwacht', doet eigenlijk al een jaar of twintig opgeld in dit land en dus ook op Flakkee. Juist na die langste dag zijn ook de wateren rondom de Eilanden opgewarmd en zeker na de warme voorzomer die we hebben gehad de afgelopen weken. Het effect van warm zeewater is eigenlijk pas vanaf begin augustus goed merkbaar in onze omgeving.

Na de dinsdagse en woensdagse regenperikelen die werden gevolgd door wat meer drogere dagdelen op donderdag en vrijdag, komen op (zaterdag) 1 juli en de dagen daarna nieuwe oceaanstoringen toch weer met hun waterdragers op bezoek en geven periodiek neerslag in onze zuidwestelijke contreien. Een heel bruikbaar recreatief weekend (perfect voor de diverse buitenactiviteiten) behoeven we dus niet te verwachten deze keer. De zondag zal relatief de betere dag zijn, maar ook dan is het niet geheeld droog. De temperaturen bevinden zich de komende dagen op normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Mocht de zon er wat meer bij gaan komen wordt het nipt 20 graden en in de regen blijft het uiteraard veel koeler, bijvoorbeeld op de zaterdag wanneer het even goed kan doorregenen (8 mm.) in onze omgeving. De eerste week van juli lijkt een uitloper van het Azorenhoog zich weer uit te breiden tot over Engeland. De kans op een droger en ook weer wat stabieler weerbeeld neemt daarmee dus tijdelijk toe. Met wat geluk klimt het kwik nog even naar de 22 graden rond medio komende week. Later aanstaande week weten nieuwe regengebieden waarschijnlijk weer door te dringen tot de Benelux en wordt het wisselvalliger.

De diverse seizoensprognoses zinspelen nog steeds op een bovennormale (hoog)zomer, dus met meer zon dan gemiddeld en ook een temperatuur die hoger uit zal gaan komen dan het langjarig gemiddelde. Tot pakweg half juli laten de weerkaarten middellange termijn nog weinig zien van de zomerse opleving(en).