Vluchtelingen

In het Nederlands Dagblad van 22 juni 2017 stond een artikel over de beruchte vrachtwagen die in augustus 2015 op een vluchtstrook in Oostenrijk werd gevonden. In deze afgesloten wagen kwamen 71 vluchtelingen om, waaronder verschillende vrouwen en kinderen. Er ging een schok door Europa en onmiddellijk werd de crisis rond de opvang van vluchtelingen duidelijk. In diezelfde tijd sprak de Duitse bondskanselier, mevrouw Merkel, de bekende woorden "Wir schaffen das". In Duitsland ging een andere wind waaien rond de opvang van vluchtelingen. De daders van deze moord staan dezer dagen voor de rechter in Hongarije. Er zijn inmiddels zeer zware straffen geƫist waaronder levenslang.

Een dergelijk bericht in de krant brengt de vluchtelingencrisis nog weer eens heel duidelijk onder de aandacht. In de zomer van 2015 kwamen er geweldig veel vluchtelingen naar Europa. En door deze gebeurtenis werd opeens de diepe ellende waarin vluchtelingen veelal verkeren duidelijk. Het was dus niet voor niets dat Duitsland de grenzen openstelde om mensen, op de vlucht en berooid van alles, opving. Op dat moment werd het ervaren als een morele opgave die aan Europa werd gesteld.

Klimaat is omgedraaid

We leven nu ondertussen twee jaar later. Het hele klimaat rondom de vluchtelingen is aardig omgedraaid in onze samenleving. Allerlei populistische partijen trekken enorm van leer tegen de opvang van vluchtelingen. En uiteraard er zijn natuurlijk best problemen rond vluchtelingen uit islamitische landen. En ook kunnen er in de grote stroom van vluchtelingen allerlei verkeerde elementen meekomen. Dat is zeker waar. Maar over het algemeen gaat het bij vluchtelingen over mensen die van huis en haard verdreven zijn en die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, armoede, discriminatie en allerlei andere ellendige zaken. Het gaat vaak om mensen die met gevaar van hun eigen leven de weg naar Europa hebben gezocht. Je bent niet voor je plezier vluchteling.

Wat hebben deze mensen vaak al een onnoemelijke lange en moeitevolle weg achter de rug. Wat zijn echter de reacties op dit moment in Europa triest en armzalig. Sommige beleidsmakers zouden het liefst alle grenzen sluiten en al die arme mensen bij de grenzen terugsturen. Het gaat echter wel om mensen, kostbare zielen, die niet voor niets zijn weggevlucht uit hun eigen land. Het gaat om mensen die in nood verkeren en die angstig op zoek zijn naar een plek om te leven. En kunnen we dan zomaar zeggen gaat heen en wordt warm?

Verkeerd idealisme

Er zitten natuurlijk aan de hele vluchtelingenproblematiek enorm veel moeilijke kanten. We moeten natuurlijk ook oppassen voor allerlei verkeerd idealisme. Er zijn helaas ook vluchtelingen die misbruik maken van de vrijheid die ze hier in het Westen ontvangen. En toch is het lezen van zo'n verhaal van 71 vluchtelingen die zijn omgekomen in een afgesloten vrachtauto wel heel aangrijpend. Het maakt onmiddellijk weer duidelijk waarom meeleven en bewogenheid met andere mensen, ook vluchtelingen, zo belangrijk is. We hebben hier in het Westen een overvloed aan middelen, huizen, land enzovoorts. Er komen miljoenen mensen onze kant op. En mogen wij nu die mensen zomaar de deur wijzen?

Nogmaals er liggen hier best moeilijke vragen. De politiek zal hier ook best goede antwoorden moeten zoeken en vinden. En toch is een ruimhartig vluchtelingenbeleid, waarbij mensen welkom zijn in ons land, iets wat best wat meer aandacht mag hebben. Wat dat betreft had ik na het lezen van dit verhaal toch sympathie voor politieke partijen in ons land die een ruimhartig vluchtelingenbeleid voorstaan. Het gaat om medemensen en vanuit de 10 geboden weten we dat we geroepen zijn God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Opvang van vluchtelingen heeft alles te maken met de gehoorzaamheid aan de 10 geboden van de Heere. En die zijn voor christenen de norm.