Flink wisselvallige laatste juniweek

'De zomer is los' kunnen we wel stellen dezer dagen. De voorzomer leverde ook al veel zon op en hoge temperaturen, maar de afgelopen dagen leek het er wel op dat de zomer van 2017 bijna niet meer stuk kon. Deze maand juni krijgt een notering bij de drie allerwarmste junimaanden ooit gemeten in Nederland. De forse droogte springt ook in het oog en vooral in Frankrijk en Spanje gaat die droogte soms gepaard met grote natuurbranden. In Portugal was het helemaal precair wat dat betreft: we hebben de beelden gezien. Ook in Nederland groeide het gevaar op natuurbranden met de dag en een slok water is dus hard nodig.

De hoogzomerse warmte is nu voorlopig wel voorbij op de Eilanden en de komende dagen is het prima draaglijk weer met veelal droog weer, wolkenvelden en ook zonnige momenten. Zaterdag is er nog een bui. Een groot hogedrukgebied boven West-Europa dat ook in de bovenlucht goed is doortimmerd, gaf dat prachtige en warme zomerweer in het grootste deel van Europa. Dit bastion van hoge druk kalft wel wat af naar het einde van de week toe en de instabiliteit van de atmosfeer neemt ook geleidelijk toe. Dit betekent dat in het tijdpad tot en met maandag zich enkele lichte buien kunnen vormen. Hoe deze zullen uitpakken en of ze ook wel daadwerkelijk langs zullen komen is enigszins onzeker. Door de sterke uitdroging van het land is er namelijk veel minder vocht beschikbaar om die weekendbuien goed te voeden.

Vooral vanaf het aanstaande weekend neigt de stroming iets meer zuidwest of west te worden. Dit heeft als gevolg dat we kunnen gaan overschakelen naar een wisselvallig weerbeeld met minder warm weer. Het is mogelijk dat op maandag de warme zomerse lucht nog even terugkeert voordat de regens arriveren. Vooral op dinsdag en de dagen daarna neemt de onbestendigheid van de atmosfeer dus verder toe vanuit het westen en kunnen oceanische regengebieden makkelijker doordringen tot onze contreien. Van een echte herfstachtige tendens vanaf aanstaande dinsdag lijkt evenwel geen sprake te zijn. De teneur van deze prima zomer blijft waarschijnlijk wel ok. Het zeewater is 18-19 graden momenteel aan de kust.