Afbeelding
Foto:

Vader der gelovigen

Lessen in geloof, momenten uit het leven van Abraham en Sara, ds. P. den Butter

Abraham wordt terecht vaak de 'vader der gelovigen' genoemd. We kunnen vanuit zijn leven verschillende aspecten van het geloofsleven ontdekken. Niet alleen de hoogten, maar ook de diepten, tegelijk ook de vastheid van het geloof. De profeet Jesaja roept ons via het volk van Israël op met deze woorden: 'Aanschouw Abraham, uw vader, en Sara, die u gebaard heeft.'

En nu, duizenden jaren na hun dood is het mogelijk om nog steeds te 'aanschouwen'. Bij een nauwkeurige en grondige lezing kunnen we vanuit de Schrift een levendig portret van dit ouderpaar ontdekken, alsof iemand foto's van hen gemaakt heeft. De opnamen zijn zo gekozen dat ze allemaal een bepaald aspect van het geloofsleven van deze twee mensen laten zien.

Ds. Den Butter nodigt ons in dit boekje uit om deze opnamen goed te bekijken. Met de wens en de hoop dat de lezer zich op de een of andere manier zal terugvinden, herkennen, in wat hier zichtbaar wordt.

Boodschap voor de ballingen

In het Woord vooraf gaat de auteur in op de woorden van de profeet Jesaja. De ballingen worden opgeroepen om Abram en Sara te aanschouwen. Tegelijk wordt de verlossing uit Babel aangekondigd. Ze zullen terugkomen. Al is het volk ontrouw geweest, de Heere is de Getrouwe gebleken. Hij blijft Abrahams zaad erkennen als Zijn volk. Hoe is dat aanschouwen mogelijk? De mensen, die de profetie horen hebben dit ouderpaar nooit gezien. Kan dit feitelijk wel? Hoe dan? De Heere Zelf heeft over Abraham en Sara gesproken. Door de Heilige Geest is het portret van deze mensen zichtbaar geworden. De Bijbelschrijver is als iemand die aan het vertellen is en al vertellende iemands oren in ogen verandert, zodat hij begint te zien wat hij hoort. Zo moeten we Gods Woord lezen. De lezer wordt meegenomen, erin betrokken: zo worden lezers aanschouwers en de aanschouwers worden zelfs deelgenoten.

Hoorbaar en zichtbaar

Ik moest denken aan een Chinees spreekwoord wat gebruikt wordt bij de didactiek van het vertellen: 'Bij een goede vertelling krijgen de oren ogen'. Zo werkt de Heilige Geest door het oor, maar wordt het ook geestelijk zichtbaar voor het oog. Dit geloofsleven van Abraham en Sara plaatst de Heere ons voor ogen. De vertellingen beginnen in Genesis 12: op weg naar het beloofde land en eindigen bij het sterven van Abraham (Genesis 25). Daartussen krijgen we telkens een opname van het leven van deze beide mensen, zoals Abraham en Lot, Abraham lacht, Sara lacht (weer), Hagar weggestuurd, Vader en zoon, Volkomen overgave, Abraham in rouw en een vrouw voor Izak.

Deze opnamen worden afgesloten met een cursiefgedrukte conclusie, waarin verschillende lessen in geloof ook tot ons als lezers komen.

Noodzaak van oprecht geloof

De samenvatting bij het eerste portret wil ik u niet onthouden (blz. 17)

Direct al aan het begin van de geschiedenis van Abram worden we gewezen op de noodzaak van het geloof. Geloof dat moed geeft om te doen wat God zegt. Geloof dat uitkomt in gehoorzamen. Ook geloof dat zich kenmerkt door volharding. Geloof dat niet halverwege blijft steken, maar volhardt tot het einde.

Een waarschuwing tegen een half geloof is in onze tijd zeker niet overbodig. Telkens weer blijkt namelijk dat heel wat mensen wel het een en ander willen veranderen in hun leven. Ze worden ernstiger en lezen wat meer in de Bijbel en denken dan dat ze ver genoeg zijn gegaan. Zij zijn vertrokken uit Ur en wonen nu in Haran, ergens tussen Ur en Kanaän in. Maar als ze denken dat God daar tevreden mee is, vergissen ze zich heel erg. …

Hij houdt ons de vrouw van Lot voor, die onderweg was naar de veiligheid, maar halverwege bleef steken.

Een boekje dat zijn weg wel vindt. Oude zaken worden nieuw, en er zijn ook nieuwe zaken te vinden. Van harte aanbevolen

+ Helder geschreven

+ Bekende geschiedenissen, toch nieuwe facetten

+ Goed conclusie, samenvatting na elk hoofdstuk

Ds. P. den Butter – Lessen in geloof, momenten uit het leven van Abraham en Sara, ISBN: 9789.033.128.325; Prijs € 14,50.