Ingrijpend

De kerk in Nederland roept ambivalente gevoelens op. Op sommige plaatsen in ons land is de waarheid van Gods Woord te beluisteren. Op andere plaatsen echter is er nog maar weinig over van de kerk. Vooral in de grote steden van ons land heeft de secularisatie massaal toegeslagen.

In de kerk zijn er ook hele aangrijpende ontwikkelingen. Die ontwikkelingen kunnen plaatsgrijpen rond de levensstijl maar ook over fundamentele Bijbelse zaken kunnen de gedachten schillen. De vrijzinnigheid bijvoorbeeld gelooft niet in het plaatsvervangend lijden van Christus. Een zeer ernstige dwaling. Er zijn ook andere ingrijpende veranderingen te bespeuren in de kerk in Nederland. Zo besloten vorige week de vrijgemaakte gereformeerde kerken om de ambten open te stellen voor vrouwen. Het kerkgenootschap wat vele jaren vasthield aan het gereformeerd belijden heeft besloten vrouwen toe te laten tot het ambt. Wat is hier eigenlijk aan de hand?

In de eerste plaats is een dergelijk besluit nooit los te zien van de visie op de Schrift. In de Bijbel lezen we heel duidelijk over de gelijkwaardigheid van alle mensen maar niet over de gelijkheid. Man en vrouw hebben van God een verschillende taak gekregen en ook een verschillende plaats. En Paulus stelt heel duidelijk dat de vrouw in de gemeente Gods niet zal leren. Het is de vraag of we voor dat getuigenis van de Schrift willen buigen. Kennelijk roept dat getuigenis in onze moderne tijd steeds meer problemen op.

In de tweede plaats heeft de kerk der eeuwen, in gehoorzaamheid aan de Schrift, steeds beleden dat het ambt wordt toegekend aan de man. Vrouwelijke predikanten zijn geen uitvinding van de kerk in het verleden. Het is in onze twintigste en eenentwintigste eeuw dat dergelijke dingen zich breed voordoen. En met de acceptatie van de vrouw in het ambt voltrekt zich een breuk met de kerk der eeuwen. De Bijbel en de kerkgeschiedenis geven weinig of geen ruimte aan de vrouw in het ambt.

In de derde plaats komen we bij onze gereformeerde belijdenis. Deze belijdenis vertolkt de centrale thema's van de Bijbel. Vele jaren lang was ook in de gereformeerd vrijgemaakte kerken deze belijdenis van grote betekenis. Kennelijk heeft men daar vandaag de dag in zekere zin afscheid van genomen. En dat is zeker een zaak die betreurd moet worden.

Tenslotte rijst de vraag waarom een kerkverband tot dergelijke besluiten komt. In de kolommen van het Nederlands Dagblad is voortdurend te beluisteren dat we in deze tijd nu eenmaal anders moeten lezen en anders moeten denken over bepaalde zaken dan in het verleden. Soms krijg je de indruk dat de tijdgeest belangrijker is dan het spreken van God in de Bijbel. Wat mensen zeggen, wat in onze tijd algemeen in de samenleving is geaccepteerd wordt kennelijk ook uitgangspunt voor het kerkelijke leven. Nu staat de kerk natuurlijk nooit los van de samenleving en de krachten die daarin werkzaam zijn. Maar aan de andere kant staat de Bijbel wel haaks op wat er in deze wereld allemaal gaande is. De gelovigen zijn vreemdelingen en bijwoners op deze aarde. De kerk is een weduwe die leeft tot eer van haar bruidegom. De kerk is niet verlegen om geaccepteerd te worden in deze wereld. De kerk is het lichaam van Christus en het is op deze aarde haar grootheid om tot Zijn glorie te leven. Ook als het gaat om de gehoorzaamheid aan de inzettingen Gods. Het is daarom best ingrijpend als een vrouw wordt toegelaten tot het predikambt. Dan is er een wissel omgegaan.

Ds. W. Visscher