Komende periode (hoog)zomers warm

De zomer van 2017 presteert eigenlijk heel aardig tot nu toe. De mindere dagen zijn tot een minimum beperkt. De zon scheen al overvloedig de afgelopen acht weken en blijft dat veelal doen komende tijd. Hogedrukgebieden zijn bijna voortdurend aan zet en worden periodiek afgewisseld door wat kleine verstoringen vanuit het westen die zo nu en dan 'n bui of wat kleine sommen regen geven op de eilanden.

De komende pakweg tien dagen belooft het veelal droog te blijven in onze contreien. De zon scheen vooral op donderdag eerst nog overtuigend, maar in de middag (kleine verstoring diende zich aan) was 't minder. Een zomerse tendens was weer aan de orde met maxima die uitkwamen op 27 graden donderdagmiddag. Op vrijdag is de storing dan alweer naar het oosten vertrokken en klaart het geleidelijk op. Wel is het koel.

Nieuwe impulsen van hoge druk vanuit het westen komen dan weer aan zet en brengen opnieuw beter weer in het weekend. Het weekend zal zich kenmerken door nagenoeg tot geheel droog juniweer met prima middagtemperaturen. Het wordt zo'n 22 graden op Flakkee (zaterdag) en op zondag is het alweer bijna zomers warm met rond 25 graden op het thermometerdisplay en daarmee is het uitstekend toeven. Ook maandag is het nog zeer warm met maxima die doorlopen tot bijna 30 graden zelfs.

Veel wind staat er niet tot en met zondag en wat er aan wind waait komt uit een meest westelijke richting. Opvallend is dat de ontwikkelingen voor de middellange termijn nog steeds opvallend droog ogen. Tot eind juni lijkt de depressieactiviteit nog niet echt aan zet te komen in de Lage Landen. Steeds weten uitlopers van hogedrukgebieden net richting onze omgeving uit te komen. Dit zorgt er voor dat oceanische regengebieden op afstand blijven vooralsnog. Het mooie weer wordt dus nog geprolongeerd voorlopig. Tot in het midden van de nieuwe week kan het dus (hoog)zomers warm blijven in onze contreien.

Alvast vooruitblikkend naar de periode vanaf de langste dag (het is nog ver) wordt voorzichtig duidelijk dat het patroon gaat veranderen. De kans op schapenscheerderskou neemt toe. Kans dus op koeler weer met wat meer wisselvallige fasen ook vanuit het noordwesten. Heel kenmerkend is het voor eind juni dat er wordt overgeschakeld naar een koel(er) en wisselvalig(er) plaatje.