Afbeelding
Foto:

Gods beloften in het persoonlijk leven

De kennis van de beloften Gods is mager en laat te wensen over. Soms heerst er zelfs verwarring over. Is Gods Woord daar dan onduidelijk over, of bestaat er een huiver om over Gods beloften te spreken? Hoe komt dat? Vaak wordt er wel gesproken over de beloften van God, maar we horen niet over Gods eisen. In de Bijbel spreekt God altijd met twee woorden tot ons: Wet en Evangelie. Het is onmogelijk om deze twee te scheiden. Alleen leven bij de Wet leidt tot een koud, wettisch leven. Maar er is ook het gevaar als we alleen bij de beloften leven: dat leidt onherroepelijk tot oppervlakkigheid en zielsbedrog.

Wanneer de Wet op een goede wijze functioneert, brengt dat een zondaar tot het geloof in Gods beloften. Het leven van een christen, dat zo ontstaat, is een leven naar Gods Wet en een vertrouwen op Gods beloften. Het fundament van dit geloofsvertrouwen is Jezus Christus en Dien gekruisigd. Alleen in Hem zijn al Gods beloften ja en amen

Het is de wens van ds. Harinck dat dit boek mag bijdragen dat de lezer gebracht mag worden tot dit leven van een christen: naar Gods Wet en hopend op Zijn beloften.

Na het Woord vooraf gaat de auteur achtereenvolgens in op: een belovend God, Christus en de beloften, soorten beloften, geloof en belofte, gebed en belofte, Doop en belofte en christenleven en belofte. Na elk hoofdstuk worden studievragen toegevoegd, zodat dit boek ook besproken kan worden op gesprekskringen.

In het Woord vooraf zet ds. Harinck uiteen met welk doel hij dit boekje geschreven heeft. God heeft voor de val Zich aan de mens geopenbaard: dat was al neerbuigende goedheid, maar nog groter en onbegrijpelijker is het, dat Hij na de val spreekt van vergeving en herstel, dat is onbevattelijke genade. We dat God altijd met twee woorden spreekt: Hij komt met Zijn eis en Zijn belofte, of anders gezegd met de Wet en het Evangelie. Calvijn noemt dit de twee lippen waarmee God spreekt. Ze zijn niet van elkaar te scheiden. Het is onmogelijk om Gods beloften te waarderen en dierbaar achten, zonder ook Gods eisen ter harte te nemen. De eis moet ons tot de beloften brengen. De schrijver hoop, dat dit door dit boek mag gebeuren. Biddend en gelovig gebruik maken van Gods beloften.

Ds. Harinck heeft geprobeerd dicht bij de Schrift te blijven en de oude, betrouwbare theologen te laten spreken. Mocht de stof van één hoofdstuk te veel zijn om in één keer te behandelen dat is het wenselijk om het hoofdstuk in tweeën te delen. Zelf wilde de schrijver de stof afgebakend houden en een bepaald facet van de beloften in één hoofdstuk bespreken.

Telkens komt de Bijbel aan het woord en voortdurend illustreert ds. Harinck dit met citaten van diverse theologen uit binnen- en buitenland, zoals Calvijn, Erskine (s), Gray, Owen, Comrie, Boston, Brahé, Sibbes, Luther, Matthew Henry en anderen. Een zeer evenwichtig geheel. Een hele pagina met aangehaald literatuur laat zien dat deze predikant op zijn hoge leeftijd nog fris en groen is om de grote daden van God door te geven, op een begrijpelijke en eerlijke wijze.

Een citaat van Comrie (uit zijn Eigenschappen) als slot:

'Als er een generaal pardon aan alle deserteurs uitgeroepen wordt, dan heeft elk die gedeserteerd is een wettig recht op het pardon, in die afkondiging beloofd. Ofschoon niemand het eigendom en het genot van vergeving van zijn misdaad bezit, dan die binnen de hiervoor bepaalde tijd op de afkondiging reageert.'

Een aanbeveling is niet nodig: goede wijn behoeft geen krans.

Gods beloften in het persoonlijk leven
Ds. C. Harinck
ISBN nr. 9.789.033.128.110
Prijs: € 17,50.

+ Helder geschreven in taal die voor jong en oud begrijpelijk is
+ Gefundeerd op Gods Woord en getoetst aan betrouwbare theologen
+ Duidelijke gespreksvragen, die ingaan op de besproken stof