Met raad en daad

Zout aanvullen

In de krant van vorige week vrijdag stond een vraag en antwoord over zout innemen na een bezoek aan de sauna. Theo van 't Geloof stuurde een aanvulling over dit onderwerp. "Omdat ik veel wandel, onder andere tijdens de Omloop, heb ik van een arts een goede tip gekregen om zout toe te voegen tijdens het wandelen bij een hoge temperatuur. De meeste wandelaars nemen een extra flesje water mee met daarin opgelost zout. Tijdens de wandeltocht drinken ze daar regelmatig uit om het zoutniveau op peil te houden, volgens de arts is dit niet goed, omdat er geen mineralen en koolhydraten worden toegevoegd als er alleen zoutwater wordt gedronken. De oplossing is om een halve liter versgeperst sinaasappelsap, dus geen aangelengde sap, met een theelepeltje zout te drinken. De werking is als volgt: "Water is een transportmiddel, het koelt het menselijk lichaam en wordt niet opgenomen door het menselijk lichaam. Water zweet je uit tijdens inspanning, tijdens het plassen en ook na flink zweten in de sauna. Zout houdt vocht vast, de ingrediënten van de sinaasappel (alle vitamines en koolhydraten) worden tijdens inspanning of saunagebruik als extra voeding naar de spieren gestuurd.

Keelpijn bij opstaan

Elke ochtend word ik wakker met keelpijn, Na het opstaan verdwijnt de pijn. We wonen al 25 jaar in hetzelfde huis. Ik zwem wekelijks in een overdekt zwembad, Mijn huisarts kon de oorzaak niet achterhalen. Kan uw medicus mij misschien helpen?

Zonder onderzoek is moeilijk vast te stellen wat de oorzaak is van uw keelpijn. Aangezien u het reeds met uw huisarts heeft besproken, neem ik aan dat er in de keel geen aanwijsbare oorzaak is. Ook de omstandigheden in uw huis zijn de laatste tijd niet veranderd dus daar moeten wij het ook niet zoeken, evenmin in het zwemwater. Wat wel veranderd is uw leeftijd en voor de overgang gebruikt u een hormoonpleister. Dit zou het kunnen zijn. Omdat de klachten na het opstaan vanzelf verdwijnen, mag u aannemen dat er geen ernstige oorzaak bestaat. Mogelijk is het een gevolg van slapen met open mond waardoor de slijmvliezen uitdrogen. Ik raad u aan een glas water bij het bed te zetten en een slok te nemen zodra u wakker wordt.

Wasvlek in vloerbedekking

Door een ongelukje is er antiekwas op onze wollen vloerbedekking gekomen. Nu hebben o.a. al met wasbenzine geprobeerd om de vlek eruit te krijgen, maar dit is niet gelukt. Weet u misschien nog een methode?

Wol is gelukkig goed bestand tegen vet- of wasoplossers. Toch is het verstandig om eerst een onopvallend plekje te behandelen om te kijken of er geen verkleuring optreedt. Bestaat uw wollen vloerbedekking uit tegels, dan kunt de tegel(s) met de vlek uitlichten en buiten of in de diepvries leggen. Het vet wordt dan bros zodat u veel kunt afschrappen en afborstelen. Kan dit niet, dan moet u deppen met een goede vetoplosser zoals tri, of een speciaal daarvoor vervaardigd product. Denk er om dat er zeer brandbare dampen kunnen vrijkomen. Zet dus deuren en ramen open, rook niet en doof eventueel de waakvlam van de geiser. Na het opdrogen moet de plek vrijwel onzichtbaar zijn. Wilt u bovengenoemde middelen niet gebruiken dan kunt de plek deppen en goed nat maken met een wasmiddel. Alleen, dit werkt minder krachtig maar is dan ook niet gevaarlijk.

Toilet in de ruimte

Je hoort wel van astronautenvoedsel dat ruimtevaar­ders moeten nuttigen, omdat er geen toilet in zo'n capsule is. Maar wat doen ze dan in hogenoodgevallen?

In de moderne ruimtestations zijn wel toiletten, maar de astronauten moeten daar een slang gebruiken met afzuigmechanisme (zoals bij een stofzuiger) dat de uitscheidingsproducten in een speciale urinebeker resp. afvaltank stuwt i.v.m. de gewichtloosheid ervan.

Alcoholarm

Is 't waar, dat er een echt of bijna alcoholvrij bier bestaat?

Het bier dat u bedoelt is niet alcoholvrij, maar alcoholarm, want het bevat nog een half procent alcohol. Dank zij een speciaal gistingsproces behield het de smaak van bier. Diverse brouwerijen brengen tegenwoordig alcoholvrij bier op de markt.