Dankbaar voor Trump

Soms zijn er van die berichten die opvallen omdat ze dwars tegen de heersende opinies ingaan. Onlangs vertelde dominee H. Hofman, voorheen predikant van de GG in Dordrecht, en thans predikant in Kalamazoo (USA), dat hij blij was met president Trump. Een opmerkelijk geluid, vooral omdat in dezelfde week James Comey, de wereld vertelde dat Trump loog. Hoe kwam broeder Hofman tot zijn gedachte?

In de eerste plaats viel het op dat hij de 8 jaren van president Obama als een sterke achteruitgang voor christelijke waarden in de Amerikaanse samenleving heeft ervaren. Het schijnt dat Obama toch een tamelijk seculiere agenda heeft uitgevoerd. De bijna kritiekloze acceptatie van het homohuwelijk is daarvan een voorbeeld. Ook op allerlei andere terreinen werden in de tijd van Obama de bakens duidelijk verzet in seculiere richting. Dominee Hofman zei dat Trump in 5 maanden meer heeft gedaan voor christelijke waarden dan Obama in zijn achtjarige presidentschap. Een gedachte die te denken geeft.

Zwijgende meerderheid

In de tweede plaats wees dominee Hofman er op hoe er in de tijd van Obama een geweldige vervreemding is opgetreden in de Amerikaanse samenleving. Er is een grote zwijgende meerderheid die zich niet meer vertegenwoordigd voelde in de regering en in het beleid. Die zwijgende meerderheid is jarenlang genegeerd. Deze mensen, die Trump uiteindelijk hebben gekozen tot president, hebben er al die jaren maar het zwijgen ertoe gedaan. Maar voor hun gevoel werd hun Amerika afgenomen. Het is die meerderheid die massaal op Trump heeft gestemd, en onder die meerderheid bevinden zich vrijwel alle evangelische christenen. "America first" is kennelijk meer dan een verkiezingskeus!

Negatief daglicht

In de derde plaats wees broeder Hofman op de rol van de media. In Europa en ook in Amerika zijn er oppermachtige conglomeraten van media. CNN en de New York Times zijn verklaarde tegenstanders van Trump en zijn beleid. Het enige wat deze media doen is Trump en zijn beleid in een negatief daglicht plaatsen. In Europa wordt onze blik vooral bepaald door wat de grote media naar voren brengen. Er is echter een diepe onderstroom in de Amerikaanse samenleving die het volledig eens is met het beleid dat Trump voert. Helaas komen die in de media niet voldoende aan de orde. Het is daarom dat de president via Twitter de aandacht vraagt voor zijn beleid.

Gezamenlijk optrekken

Tenslotte ging broeder Hofman nog in op de spanning die reformatorische christenen zouden ervaren in de omgang met evangelische christenen. Wij in Nederland denken dat er veel spanningen zijn, maar in Amerika ligt dat heel anders. Daar heeft ieder zijn eigen plek (kerkverband) maar gezamenlijk trekken de christenen op tegen de seculiere invloed in de samenleving. En van allerlei onderlinge spanningen is geen sprake. Het zijn spanningen die wij vanuit onze Nederlandse percepties denken te zien, maar die er in de werkelijkheid van de Amerikaanse samenleving helemaal niet zijn.

Kortom, er werd een duidelijk geluid afgegeven wat ik zo duidelijk zelfs in het Reformatorisch Dagblad nog niet had gelezen. Misschien toch goed om er de komende tijd eens op die manier naar te kijken. Trump als een reden voor dankbaarheid.

Ds. W. Visscher