Wat blijft zijn de verhalen...

Eén van de eilandbewoners die jarenlang als wegenwachter heeft gewerkt is Wim Grinwis uit Ouddorp. Bij het verdwijnen van de praatpaal mijmert hij over die vervlogen tijden.

"Toen de praatpalen werden geplaatst, had niemand een mobiele telefoon. Als er een auto stilviel of er vond een ongeval plaats, was je afhankelijk van een andere automobilist die dan bij een boer of bij een tankstation de hulpdiensten alarmeerde of de wegenwacht voor je belde. Voor de praatpalen lag dan ook een heel belangrijke functie weggelegd: alle ongevalsmeldingen en pechgevallen kwamen nu via de praatpaal binnen, waardoor de hulpverlening sneller op gang kwam. Natuurlijk was dit voor iedereen een nieuw fenomeen. Hoe ziet zo'n paal eruit? Wat zou er gebeuren als je op die knop drukt? Dat gebeurde dan ook: uit nieuwsgierigheid de knop indrukken en wanneer je antwoord kreeg niks zeggen maar wegwezen… Zodoende reed je als wegenwachter ook nogal eens voor niets, want ook die meldingen werden serieus genomen."

"Inmiddels heeft de mobiele telefoon de praatpaal overbodig gemaakt. Wat overblijft zijn de verhalen. Zo zette na een fikse ruzie een bestuurder om halftwaalf 's avonds zijn echtgenote uit de auto. Hij had er alleen geen erg in dat daar juist een praatpaal stond. Dus kreeg de alarmcentrale een vrouw aan de paal, in tranen. En kreeg de vrouw te horen: 'de Wegenwacht komt zo snel mogelijk naar u toe'. Ik werd naar deze melding gestuurd en heb de dame toen netjes thuisgebracht. Ze was nog eerder thuis dan haar boze man! Die was waarschijnlijk nog naar zijn vrouw aan 't zoeken..."

"Op de Zeelandbrug staan al sinds de opening in 1965 praatpalen. De wegenwachter beschikte toen over een bromfiets. Bij een pechmelding of ongeval op de Zeelandbrug kon hij daarmee over het fietspad naar het incident. Ook hier staan nu praatpalen van de derde generatie, met de 'konijnenoren'. Daarop is een instructiesticker aangebracht. Als punt 3 wordt aangegeven dat je voor de eigen veiligheid in de berm of achter de vangrail moet gaan staan. Da's hier alleen géén goed advies: daar stroomt de Oosterschelde, 17 meter dieper…"