Het nieuwe 150 kV AIS station is nu bijna gereed. Foto: Hans Villerius
Het nieuwe 150 kV AIS station is nu bijna gereed. Foto: Hans Villerius Foto:

Nieuw schakelstation
Klaar voor de toekomst

MIDDELHARNIS – In het achterliggende halfjaar heeft TenneT gewerkt aan het realiseren van een nieuw elektriciteitsschakelstation aan de Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet, achter het al aanwezige verdeelstation dat enkele jaren geleden geheel werd vernieuwd en uitgebreid. De bouw van het nieuwe schakelstation is nu vrijwel gereed en gaat binnenkort de testfase in.

Door Hans Villerius

Het in 2015 in gebruik genomen vernieuwde verdeelstation is een volwaardig 150 kV station en kwam tot stand in samenhang met de aanleg van een geheel nieuwe, en dubbele, elektriciteitsverbinding voor Goeree-Overflakkee. Dit om een einde te maken aan de vele stroomstoringen die het eiland tot die tijd trof. Of anders gezegd: om de leveringszekerheid te vergroten.
Daarnaast werd voorzien dat het bestaande lokale hoogspanningsnetwerk niet toereikend zou zijn om het op het eiland toenemende aanbod van windenergie aan te kunnen sluiten op het elektriciteitsnet. Daarom heeft hoogspanningsnetwerkbeheerder TenneT besloten er een nieuw 150 kV AIS schakelstation bij te bouwen. Daarmee faciliteert TenneT dus de in het Energieakkoord vastgelegde ambities voor duurzame energieproductie. In november 2016 werd voor het nieuwe schakelstation de eerste paal geslagen en in juni, dus deze maand, is de bouw gereed. Bestaande bekabeling zal in augustus worden ontkoppeld, waarna in september het nieuwe station onder spanning kan worden gezet.