De huisartsenpost op het eiland heeft 250 meldingen per weekend

Vervolg van de voorpagina.

Tijdens de pilot in de weekenden van 24 juni en 1 juli komen alle telefoontjes van de HAP op Goeree-Overflakkee en van 112 terecht in de Rotterdamse meldkamer.

Door Martijn de Bonte

Daar zit naast de centralist van de meldkamer, ook een triagist van de Huisartsenpost en een regiearts. Die beoordelen de situatie en beslissen samen welke zorg er nodig is om de melder te helpen. Nieuwenhuis: "Als iemand in huis is gevallen en niet overeind kan komen is de thuiszorg een betere optie dan een ambulance sturen. De andere opties van de meldkamer zijn: een huisarts sturen, de ambulance uit laten rukken, telefonisch advies geven of vragen of iemand zelf naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp wil komen.

Ieder weekend komen er ongeveer 250 meldingen van Goeree-Over flakkee binnen bij de Huisartsenpost. In de zomerperiode zijn dat er door alle toeristen op het eiland nog een stuk meer. De meldingen variƫren van iemand die belt omdat de medicatie op is, tot iemand met ernstig letsel. Nieuwenhuis legt uit dat iedereen altijd eerst moet bellen als er 's avonds, of in het weekend iets aan de hand is. Je kunt niet zomaar zelf naar de Huisartsenpost gaan. "Soms komen mensen zelf naar de Huisartsenpost en moeten dan lang wachten, na een telefoontje wordt de melder verwacht en kan er sneller worden geholpen. Het komt ook weleens voor dat iemand zelf naar de HAP komt, terwijl de situatie zo ernstig is, dat als ze eerst hadden gebeld we gelijk een ambulance zouden sturen."

Door vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. Het doel van de pilot is om te zorgen voor de juiste zorg op de juiste plaats. En zo, ook in de toekomst, goede zorg te garanderen op Goeree-Overflakkee. Na de pilot wordt er geƫvalueerd en wordt er nagedacht over vervolgstappen.