Afbeelding
Foto:

Facelift en nieuwe functies voor Oude Raadhuis Middelharnis

MIDDELHARNIS – Op uitnodiging van wethouder Arend-Jan van der Vlugt bekeken we het resultaat van een interne restyling van het Oude Raadhuis van Middelharnis. Dit karakteristieke pand verdient beter dacht het college en daarom werd het interieur grondig aangepakt. Maar wel met lage kosten en de leveranciers zijn allen afkomstig van het eiland.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Het is één van de meest gefotografeerde gebouwen op het eiland, het Oude Raadhuis van Middelharnis. Het gebouw, loodrecht staand op de Voorstraat, heeft een lange geschiedenis, gebouwd in 1639 met als functie Raadhuis van Middelharnis. Deze functie heeft het al lange tijd niet meer omdat de gemeentelijke administratie op andere plaatsen werd ondergebracht. Een tijdje was het Rien Poortvlietmuseum in het gebouw gevestigd en sinds het vertrek van het museum, ruim tien jaar geleden, werd het gebouw alleen maar gebruikt als vergaderruimte voor enkele organisaties. Wel is het gebouw, vooral vanwege haar karakteristieke eigenschappen een geliefde trouwlocatie. Zo werden er vorig jaar 47 huwelijken voltrokken en als het aan de gemeente ligt zal dit aantal nog flink toenemen.

Vanaf deze week is het gebouw intern volledig gerenoveerd. Met trots toont Arend-Jan van der Vlugt het gebouw waar in de afgelopen tijd veel aan is opgeknapt. De klapstoelen in de voormalige raadszaal zijn verdwenen om plaats te maken voor vijf en veertig luxe stoelen. Ook het andere meubilair in de zaal is vernieuwd. Verder zijn er nieuwe stijlvolle gordijnen opgehangen, de vloer opnieuw geschuurd en alles heeft een nieuwe verflaag gekregen.

Naast de trouwzaal zijn ook de andere ruimtes onder handen genomen. Er zijn verschillende werkruimtes gecreëerd en kunnen er kleine vergaderingen of andere bijeenkomsten worden gehouden. Volgens Arend-Jan van der Vlugt krijgen de mensen van de nieuwe initiatieven Paulina.nu, Smart Water, Eilandmarketing en Energy Eiland hier een werkplek "en door samen in een gebouw te werken kan men elkaar versterken". Bij de inrichting is geprobeerd om het pand niet 'uit elkaar te trekken', maar een eenheid te laten zijn voor wat betreft het gebruik en de inrichting. Hij verzekert heel blij te zijn dat het gebouw voor de gemeente bewaard heeft kunnen blijven "want ik ben er niet blij mee zoals het met het oude raadhuis van Ooltgensplaat is gegaan".

Van der Vlugt werd op het idee gebracht in Rotterdam, daar is het monumentale Mauritshuis een nieuwe functie gekregen en dat idee bracht hem er ook toe om iets dergelijks voor te stellen voor het Oude Raadhuis.

Bij de herinrichting van het Oude Raadhuis is heel goed naar de kosten gekeken en heeft men de aanpassing van het interieur geheel in eigen beheer uitgevoerd en zijn de kosten binnen de perken gebleven, aldus de wethouder.

Open huis

Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen om het prachtige resultaat van de vernieuwing te komen bekijken. Vrijdag 16 juni is er open huis in het Oude Raadhuis van 16.00 tot 19.00 uur. Hierbij is een ieder van harte welkom.

Aan de buitenkant van het Oude Raadshuis is nog niets gedaan, alleen de verlichting is hersteld en vernieuwd, zodat in het donker het geheel in prachtig licht komt te staan. De gemeente hoopt op termijn ook de buitenkant onder handen te kunnen nemen, maar gaat hiervoor met de provincie in gesprek om de subsidiemogelijkheden te bekijken.

Afbeelding
Afbeelding