Zondag even vrij warm

Eindelijk regende het op grote schaal en is de hardnekkige droogte voor een deel verlicht in 't land. Een actieve depressie koerste naar de Noordzee en bracht met name op dinsdag en woensdag regen en wind in het land. Vooral op woensdag zaten we in de slipstream van de kwade genius en deze dag gaf nog een aantal flinke buien met wind erbij ook nog in eerste instantie. Op Aan zee stond even kracht 8. In het tijdpad tot zaterdag blijft het ook nog licht wisselvallig met op vrijdagochtend weer een nieuwe regenstoring waarmee we ook tot zaterdag nog even te maken hebben in onze omgeving (buienkansje). Het blijft daarbij steeds aan de koele kant met maxima in het algemeen beneden de 20 graden.

Het hangt helemaal af wat de depressielinie gaat doen de komende periode. Vanaf de Azoren doorlopend via Zuidwest-Ierland naar Noorwegen blijft zich een diagonaal georiƫnteerde 'depressiebrug' voordoen. Trekt deze lijn voldoende oostwaarts dan blijven de regenkansen nog aanwezig tijdens het weekend. Als de lijn zich wat meer koest houdt en westelijker blijft bivakkeren, dan kan als gevolg van een hogedrukgebied boven het Europese vasteland warmere lucht vanuit Spanje en Frankrijk toevloeien. Het Britse weermodel zinspeelt nog op een zomerse zondag de elfde juni. Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat juist de koelere lucht al toestromen vanuit het noordwesten op die zondag 11 juni. Zelf zit ik meer op de Britse toer en denk dat het eerst vrij warm zal zijn alvorens de koelere lucht terreinwinst kan gaan winnen later zondag. Eerst kan het nog even meer dan 22 graden worden op zondag, maar later op de dag komt de westenwind.

In de nieuwe week resulteert dat in een nogal koel weerbeeld met af en toe enkele, meest lichte buien vanuit het noordwesten. De luchtdruk zal oplopen in de omgeving van Ierland richting IJsland. Niet zelden krijgen we dan te maken met de zogenaamde schapenscheerderskoude. Zo'n fase die zich doorgaans later in de maand juni voordoet, wordt gekenmerkt door fris en meest bewolkt weer waarbij het veelal droog blijft. Doordat er dan ook weinig zon is, is dit de ideale periode om de schapen van hun wollen kleed te ontdoen, daar de kans op verbranding op de kale huid door de felle junizon dan minimaal is.