Verantwoording

In de media speelde onlangs een wat vervelende kwestie. Europarlementariërs schijnen een vergoeding te ontvangen voor Bureaukosten in het land van herkomst. Het gaat om een bedrag van ruim € 4.000 per maand. Jaarlijks mogen Europarlementariërs dus € 50.000 uitgeven op dit punt. Alles bij elkaar is dat een heel bedrag en het lijkt mij vanzelfsprekend dat daarover een heldere verantwoording wordt afgelegd.

Van de NOS waren de journalisten op onderzoek uitgegaan. Ook vanuit andere landen waren er journalisten actief. Het blijkt dat lang niet alle Europarlementariërs over dit bedrag een goede verantwoording afleggen. Het merkwaardige is ook dat dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Er zijn op dit punt geen regels gesteld en dus wordt er door sommigen amper verantwoording afgelegd. Een wat merkwaardige omissie in het hele Europese gebeuren. Een omissie die te meer klemt omdat het natuurlijk wel om belastinggeld gaat.

Het was wat extra vervelend omdat ook de vertegenwoordiger van de SGP behoorde bij degenen die geen verantwoording afleggen over dit geld. Nu kunnen daar allerlei goede redenen voor zijn maar het lijkt mij dat publiek geld ook goed verantwoord moet worden. Het zou een erezaak moeten zijn, zeker als christen politicus, om zich maximaal te verantwoorden. Een accountant kan een en ander goed controleren en het gaat over publieke middelen dus iedereen heeft recht te weten wat er met dit belastinggeld gebeurt. Merkwaardig dus als mensen halsstarrig zijn en zich niet willen verantwoorden. Is er misschien iets aan de hand denk je dan als argeloze burger. Een vervelend gevoel wat alleen door een heldere en publieke verantwoording kan worden weggenomen.

Gelukkig heeft het hoofdbestuur van de SGP ondertussen al gereageerd. Het is gebruikelijk dat Europarlementariërs op dit punt verantwoording afleggen, ook aan de partij. Door allerlei omstandigheden was dat er de achterliggende jaren nog niet zo van gekomen maar men was van plan om dit weer op te pakken. Dat lijkt mij een buitengewoon goede gedachte want het laatste wat we kunnen gebruiken is allerlei ruis over besteding van middelen door onze vertegenwoordigers. Het moet toch niet moeilijk zijn om een duidelijk overzicht te maken over wat er met die € 50.000 per jaar is gebeurd.

De media heeft in ons land een belangrijke rol. Soms zijn er wel eens dingen waar vragen bij gesteld kunnen worden. Aan de andere kant heeft de media toch ook een hele goede toezichthoudende functie. Ook rond de zogenoemde Teeven-deal is er hele goede onderzoeksjournalistiek geweest. Laten we hopen dat het onderzoek van de NOS een prikkel is voor onze europolitici om snel en goed een verantwoording van het verkregen geld af te leggen. Dat versterkt het vertrouwen in de politiek en dat zijn christen politici verplicht aan de hoge roeping waartoe ze geroepen zijn. Het moet onze eer te na zijn dat kennelijk vooral de linkse partijen (de SP stortte zelfs geld terug!) en de CU hierin adequaat hebben gehandeld.

Ds. W. Visscher