Afbeelding
Foto:

De Flakkeese berg

Tijdens een fietstochtje op Hemelvaartsdag kwam ik nogal wat wielrenners tegen op het eiland. In de buurt van De Slikken stond een busje met een Duits kenteken, op de zijkant stond 'Fahrradreise'. Stiekem voelde ik mezelf een beetje trots dat mensen uit het buitenland naar Goeree-Overflakkee komen om te fietsen. Toen ik een poosje later over Schouwen-Duiveland fietste kwam ik minstens zoveel wielrenners tegen. Dat was nogal ontnuchterend, blijkbaar zijn we onder fietsers niet populairder dan de zuiderburen.

Al trappend dacht ik na over een manier om het eiland om te toveren tot hét fietseiland van de lage landen. Net zoiets als Mallorca, waar jaarlijks honderdduizenden wielerfanaten naartoe reizen om zich uit te leven op de racefiets. Het verschil met ons eiland zijn de bergen en het warme klimaat. Zorgen voor tropische omstandigheden is wat ingewikkeld, maar waarom zouden we geen berg aan kunnen leggen?

Met één simpele berg is de komst van tienduizenden sportliefhebbers gegarandeerd. Wandelaars met nordic walkingsticks genieten na de beklimming van het magnifieke uitzicht over het platteland. Wielrenners kunnen hun hart ophalen aan klimmen en dalen. En als er sneeuw ligt komt half Nederland naar het eiland om in eigen land te skiën. En dan hebben we het nog niet gehad over mountainbiken, parasailen en andere extreme sporten.

Een ander pluspunt is, dat de berg het eiland in één klap energieneutraal maakt. Net als op El Hierro, een eiland in de Atlantische oceaan, daar wordt er op winderige dagen water omhoog gepompt naar een bergmeer. Op dagen dat het niet waait laten de eilandbewoners het bergmeer leeg stromen en wordt er stroom opgewekt met een turbine. Op die manier is er altijd elektriciteit.

Ik zie alleen maar voordelen voor een Flakkeese berg. Als we een kanaal graven tussen het Haringvliet en de Grevelingen en al die grond op een hoop gooien hebben we in ieder geval een eerste begin. Nu nog maar een keer een rondje fietsen om te prakkiseren over de haalbaarheid…