Met raad en daad

Rusteloze benen

U schreef over 'rusteloze benen' dat dit verschijnsel met jeuk, prikkelingen en pijn in de benen optreedt, en vooral ook met het onvermogen om ze stil te houden. Bloedarmoede en bepaalde medicijnen zouden de oorzaak kunnen zijn. Vaak is er echter geen oorzaak te vinden. Volgens mijn huisarts is deze kwaal vaak te wijten aan spataderen. De huisarts heeft mij steunkousen voorgeschreven en er is duidelijk verbetering opgetreden. De pijn is aanmerkelijk minder en....rusteloze benen heb ik bijna nooit meer! Steunkousen zijn in ieder geval onschuldiger dan medicijnen tegen rusteloze benen!

Onze medische medewerker heeft als oorzaak van het verschijnsel rusteloze benen enkele oorzaken genoemd, zoals bloedarmoede en medicijnen, maar niet alle. Inderdaad horen spataderen in dit rijtje thuis. De bloeddoorstroming in de benen is dan veranderd. Elastische steunkousen zijn hierbij het aangewezen middel.

Pluizende kleding

Ik heb een truitje van angora en wol dat erg pluist. Ik kan het zo niet meer dragen. Mijn vraag aan u is: wat kan ik er aan doen?

Er zijn verscheiden oorzaken voor het pluizen of pillen van kleding. Vooral wol is erg pluisgevoelig. Of een wollen kledingstuk meer of minder pluist, is ook afhankelijk van de kwaliteit. Is ze goed gesponnen dan is de kans op pluizen minder. Ook de mate van het gebruik is van invloed. Ook door het wassen en door wrijving kunnen bolletjes ontstaan. Het is aan te bevelen, dgl. kledingstukken voorzichtig met de hand in een lauw sopje te wassen, met gebruikmaking van een alkalivrij wolwasmiddel, Laat de trui ook niet te lang in het sopje staan. Was wollen kleding niet in de wasautomaat want het wasgoed wordt teveel tegen elkaar geslagen en geschuurd. In een aantal huishoudelijke zaken kunt u echter een handige wolontpiller kopen, waarmee u dgl. bolletjes snel van het oppervlak wegscheert. De bovenop liggende pluizen verdwijnen, zonder dat het kledingstuk ervan te lijden heeft en ze kosten minder dan € 5,- Overigens is het verstandig bij aankoop van truien op de kwaliteit te letten.

Zout na sauna

Waarom moet je zouttabletten gebruiken na een saunabad?

De mens zweet mineralen uit. Het vocht bijt in uw ogen en smaakt zout in uw mond. Dit zoutverlies moet u aanvullen als u erg transpireert. U kunt dat doen met een enkel zouttablet, maar ook door toevoeging van wat extra zout aan uw maaltijd vóór het sauna bad. Slik echter niet te veel van die tabletten! Zoute koekjes, drop of een ander hartig hapje zijn meestal al voldoende. Tijdens een hittegolf, vakantiereis en zonnebad wordt ook een snufje extra zout aangeraden. Wie het zout niet, of te láát aanvult, kan zich onwel gaan voelen. Het is daarom zaak de lichaamszouten voor of tijdens het transpireren aan te vullen en niet nadien.

Dikke speculaas

Kunt u mij een recept geven voor lekkere dikke speculaas voor diabetici?

Natuurlijk. Voor 400 gram dikke speculaas neemt u 100 gram boter, 100 gram sorbitol, 200 gram bloem, 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden, een snufje zout, een beetje bakpoeder, een eetlepel water en evt. 25 gr. Garneeramandelen. Meng éérst boter, sorbitol, zout, suiker en kruiden goed door elkaar. Daarna pas de bloem toevoegen. Alles behoorlijk dooreen mengen. Doe het mengsel in de vorm en laat het ± 30 minuten bakken op 1700 C.