Raad is verbijsterd en geschokt over onderzoeksrapport inspecties

Vervolg van de voorpagina.

De feiten: Binnen het JOT is de interne kwaliteit niet verzekerd. De zorg voor de meest kwetsbare kinderen in kwetsbare gezinnen komt tussen wal en schip te vallen. Scherpe conclusies die zijn vermeld in een onderzoeksrapport van samenwerkende inspecties. Het college legde de problematiek en het plan van aanpak om tot verbeteringen te komen voor aan de gemeenteraad. Het rapport signaleert veel tekortkomingen. In kwetsbare gezinnen leidt ouderproblematiek tot risico's voor het veilig opgroeien van de kinderen. Een belangrijke oorzaak van dit probleem is de scheiding in de werkzaamheden tussen gezinsregisseurs en het JOT.

Onduidelijkheid

De gezinsregisseurs zijn er voor de ouderproblematiek en het JOT is er voor de kind-problematiek. Door deze verdeling ontstaat geen volledige analyse van de gezinsproblematiek, waarbij gekeken dient te worden naar de ontwikkelingsbehoeften van de kinderen en de opvoedingscapaciteiten van de ouders. Met als voorbeelden hoe schuldenproblemen, belast verleden van ouders en verslavingsproblemen in een kwetsbaar gezin op elkaar werken. Onduidelijkheid over rollen en taken tussen genoemde regisseurs en het JOT hebben er volgens het rapport toe geleid dat ondanks inzet er feitelijks soms niets gebeurt. Het plan van aanpak dat nu is opgesteld en waarvoor eenmalig bijna 130.000 euro (reserve Sociaal Domein 2017) nodig is, moet leiden tot een team Jeugd en Gezin en tot personele maatregelen voor het niet goed functioneren van het JOT en Gezinsregisseurs. Op weg naar een nieuwe organisatie moet het roer dus duidelijk om.

Kind centraal stellen

De raadsfracties bogen zich donderdag in de oordeelvormende fase over het collegevoorstel. Met daarbij een rapport van een hertoets van 19 mei. In dit plan zijn nu termijnen gesteld waarbinnen het college de afgesproken doelen moet realiseren. De gemeenteraad is teleurgesteld in de stand van zaken bij zowel het Jeugdondersteuningsteam als bij de Gezinsregisseurs omdat de werkwijze op dit moment afwijkt van de afgesproken uitgangspunten en beleidsdocumenten over integrale aanpak van de hulpverlening. In uiterst emotionele betogen presenteerden mevrouw 't Hoen (PvdA), mevrouw Both (CDA), Vreugde (VKGO) en Van der Boom (SGP) hun zorgen en ongenoegen over de gang van zaken. Ook andere fracties constateerden met lede ogen het gebeuren. Er is na het signaleren van het falen ook bij de hertoets geen verbetering geconstateerd heeft de inpsectie aangegeven. Eén plan, één gezin en één regisseur er is niets van terecht gekomen. Het kind dient centraal te staan. De informatie uit de Klankbordgroep heeft veel raadsleden geschokt. Kwaliteit dient voorop te staan. Hier is een cultuuromslag nodig. Hoe ga je dit aanpakken vroeg Van der Boom aan de portefeuillehouder. Zo kan het toch niet. Een groot onbehagen overheerst, schamperde mevrouw 't Hoen. Een slechte uitvoering. Wethouder De Jong sprak van een gevoelige tik op de vingers. Echt van slag. Het raakt ons zeer. Inmiddels is er ingezet op verbetering. Wij komen er uit en zullen goede afspraken maken. zei hij. Maar bij een aantal fracties was die toezegging beslist niet voldoende. In het Presidium wordt een en ander nader besproken en het Plan van Aanpak voor verbeteringen komt in de raadsvergadering terug. Wel gaat er een reactie van de raad naar de inspectie waarin de gevoelens scherp worden vertolkt.