Vrijdag nog even zomers, in het weekend koeler met een bui

De afgelopen dagen was het soms uitzonderlijk warm voor mei en diverse temperatuurrecords werden scherper gesteld. Zo werd het in het van huis uit koele Den Helder 31 graden. Nog nooit was het daar in de maand mei 30 graden of meer geweest. In onze omgeving werd het nog 30 graden afgelopen maandag.

Inmiddels is de koelte weer terug in onze contreien na die reeks veel te warme en ook drukkende dagen.
De droogte is nog steeds niet voorbij in een flink deel van Nederland. Op sommige stekken is amper meer dan 25 of 30 millimeter water gevallen tijdens deze meimaand tot nu toe. Op de Eilanden valt het nog mee.
Het blijft tot en met vrijdag prima zomerweer bij de gratie van een klein hogedrukgebied dat zich heeft weten in te vechten tussen twee depressies aan weerszijden. Veel junizon was er op donderdag en vrijdag.
Inmiddels verdwijnt dit hogedrukgebied dat ons weer een paar dagen prima zomerweer gaf geleidelijk.

Nu komt er weer meer ruimte voor oceanische bemoeienissen vanuit het westen en dat geeft.. regen. De vrijdag gaf voorlopig nog de laatste zomerachtige dag met maxima in de buurt van 26 graden. Een niet al te actief koufront ligt evenwel op de loer en koerst richting het Noordzeegebied.
In 't weekend neemt dus helaas die regenkans verder toe zonder dat er sprake is van ronduit pover weer. De zondag geeft waarschijnlijk alweer meer zon op 't pleit en de dagtemperaturen zijn nog best aardig. De temperaturen overdag tijdens Pinksteren liggen iets onder de 20 graden bij een matige aanlandige wind. Het verdere verloop richting 10 juni geeft een in grote lijnen zelfde licht wisselende weerbeeld aan.
Het Amerikaanse weermodel komt met opvallend warme scenario's richting half juni, maar deze ontwikkeling wordt nog niet gesteund door alle aan dit model gelieerde oplossingen, maar is wel apart.
Het Europese centrum voor de middellange termijn laat het licht wisselvallige beeld met ongeveer normale temperaturen voortduren. Toch is het even alert zijn op die eventuele warmte die wordt aangegeven. Ik sluit niet uit dat we hier mogelijk nog wel mee te maken krijgen in het tijdpad 10-20 juni. Mocht de hoge druk zich meer centreren boven het Europese vasteland zijn we zo vertrokken voor een (zeer) warme episode.