Stasja en Arthur op de uitkijkpost in hun beeldentuin met zicht op de Westduinen. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Stasja en Arthur op de uitkijkpost in hun beeldentuin met zicht op de Westduinen. Foto: Wim van Vossen Fotografie Wim van Vossen Fotografie

Beeldentuin Achter de Westduinen presenteert veel nieuwe creaties

OUDDORP - De voorbereidingen zijn afgerond, de kunstwerken geplaatst en de restauratieve voorzieningen wachten uitnodigend op de bezoekers. Tot en met 16 september kunnen kunstliefhebbers drie dagen in de week, van donderdag tot en met zaterdag van 11.00 - 17.00 uur in de 10.000 m2 sfeervolle landschappelijke tuin aan de Dijkstelweg 58 in Ouddorp (Achter de Westduinen) kennisnemen van bijna 100 kunstwerken. Vervaardigd vanuit steen, staal, kunststof, brons, glas, keramiek en papier van bekende buitenlandse-, landelijke-. regionale en lokale kunstenaars. Stasja Broek-Goedbloed en Arthur Broek verwachten dit seizoen 2500 belangstellenden te kunnen begroeten. Een aantal gebaseerd op de stijgende succesvolle resultaten van de voorgaande jaren.

Door Jaap Ruizeveld

Afgelopen weekeind was er, ter introductie, al een bijeenkomst met een groot aantal deelnemende kunstenaars. In de fraaie tuin, met bomen, bosschages, vijver en rustpunten, kunnen bezoekers, voorzien van een plattegrond als leidraad, zelf hun route kiezen. Arthur Broek vertelt hoe de inrichting tot stand komt. "Wij kijken wat er is. Leggen contacten met kunstenaars. Bezoeken exposities en uiteraard worden wij ook zelf benaderd en ontvangen aanmeldingen. Dat alles weeg je af. Je moet er iets mee hebben. Je moet het mooi vinden en je indenken of het ruimtelijk in de beeldentuin past. Dit keer gaat het om ongeveer 60% nieuwe kunstwerken. Andere werken zijn op een nieuwe plek gezet. Ook hebben wij twee kleine paviljoens gebouwd waarin kwetsbaar werk wordt tentoongesteld. Daarnaast is er speciale ruimte voor o.a. een Windscherm Callandkanaal-presentatie van Maarten Struijs."

Over de grenzen

De beeldentuin biedt, met een uitkijkpost, ook een weidse blik over de Westduinen in de richting vuurtoren. Met op de voorgrond - weer terug - de twee grote 'koffiepotten'. Grensoverschrijdend en dat is fantastisch geeft Arthur aan. Hij wijst op de goede contacten die er zijn met het Zuid-Hollands Landschap dat voor deze faciliteit medewerking verleent en met omwonenden. Beperkte parkeerruimte / hoek Klarebeekweg is er in de directe omgeving van de beeldentuin. De meeste bezoekers komen overigens op de fiets. Het tuinrestaurant is uitnodigend met veel producten uit eigen streek en op de zitjes is het goed toeven. Culinaire en culturele initiatieven ontmoeten elkaar. Honden kunnen niet worden toegelaten in verband met de kwetsbaarheid van veel kunstwerken.

Goede doelen

Entreeprijs 5 euro p.p, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro. Een Passe Partout kost 10 euro daarvoor heeft men dan toegang gedurende het hele seizoen. Van deze entreeprijzen gaat 1 euro naar goede doelen. Dat zijn het Zuid-Hollands Landschap en S.O.S Kinderdorpen. En wil men een aandenken meenemen dan biedt de receptieruimte daartoe een mogelijkheid. Voor groepsbezoeken en rondleidingen kan men contact opnemen via telefoon 06-51335327. De beeldentuin van Stasja en Arthur kent geen commerciƫle opzet en ontvangt geen subsidies.

Info: www.achterdewestduinen.nl. en Facebook.