Manchester

Onlangs was er een verschrikkelijke terreuraanslag in Manchester. Ruim twintig mensen, waaronder verschillende kinderen, vonden door een aanslag de dood. De aanslag werd opgeëist door IS en inmiddels is het de zoveelste aanslag op een rij. Het is verschrikkelijk wat dergelijke aanslagen teweegbrengen. In de media kunnen we het een en ander erover lezen. Tot op heden is Nederland min of meer gespaard gebleven voor dergelijke grote aanslagen, maar ongetwijfeld zal ook moment komen dat dergelijke dingen in ons land zullen plaatsvinden. We kunnen dergelijke aanslagen niet genoeg veroordelen. Het is weerzinwekkend dat onschuldig kinderen de dood vinden in verband met een aanslag.

Er is natuurlijk uitvoerig gereageerd op de aanslag in Manchester. Verschillende staatshoofden en regeringsleiders hebben het woord gevoerd. Mevrouw May in Engeland sprak heldere woorden en veroordeelde uiteraard de aanslag. De president van de Verenigde Staten heeft zich ook uitgesproken over de aanslag in Manchester. Hij noemde de aanslagplegers onder andere "losers". Loser wil zoveel zeggen als idioot. Uiteraard is het natuurlijk zoeken naar de goede woorden in het veroordelen van een dergelijke aanslag. Ik denk ook niet dat het veel helpt dat allerlei westerse regeringsleiders de aanslagen veroordelen. Jonge terroristen, en er zijn er inmiddels enkele duizenden op aarde, zullen zich door dergelijke typeringen en toespraken echt niet laten weerhouden van hun boze plannen. Het is dus de vraag hoe er op een verstandige manier op dergelijke aanslagen kan worden gereageerd.

Het valt mij in ieder geval op dat bij dergelijke aanslagen het vaak zo stil blijft in de Arabische wereld. Het kan natuurlijk zijn dat de regeringsleiders in Syrië, Egypte, Saoedi-Arabië, Iran en andere delen van de islamitische wereld dergelijke aanslagen veroordelen. Maar dergelijke veroordelingen staan echter niet prominent in de media. En dat is natuurlijk wel jammer, want juist daar zou het verzet tegen dit soort aanslagen moeten beginnen. Hoe krijg je jonge en oude mannen met terroristische gedachten zo ver dat ze dergelijke dingen staken? Door westerse regeringsleiders zullen ze zich echt niet laten gezeggen. Ik schat in dat het eerder olie op het vuur is dan dat het tot matiging zal leiden.

Hoe zouden we dan het terroristische geweld kunnen indammen? Uiteraard moeten we onszelf tegen dit soort aanslagen beschermen. Politie, veiligheidsdiensten en leger zijn daarvoor van belang. Het zou echter ook van groot belang kunnen zijn als islamitische, geestelijke leiders zich helder en klaar, in krachtige taal, zouden uitspreken over dergelijke aanslagen. Kijk, een fatwa van de moslimgeleerden van de Al-Azhar universiteit in Cairo, het geestelijke centrum van de islamitische wereld, zou natuurlijk grote indruk kunnen maken. Als dergelijke geestelijke leiders het terrorisme helder en klaar zouden veroordelen dan zou dat een belangrijke stap in de goede richting kunnen zijn. Het lijkt me daarom heel belangrijk dat dat in de media, de politiek en de diplomatie wat meer zou worden benadrukt. Het antwoord op de terreur is nog niet eenvoudig. Maar het echte antwoord moet vanuit de islam zelf komen.

Ds. W. Visscher