Afbeelding
Foto:

Thema-avond geeft gemeente input voor nieuwe woonvisie

Vervolg van de voorpagina

De woonvisie is een belangrijke basis voor de gemeentelijke beleidsuitvoering. In de visie legt de gemeente vast waar zij in 2025 wil staan als het gaat om wonen. "In de afgelopen jaren is er veel veranderd op de woningmarkt", lichtte wethouder Daan Markwat toe in zijn welkomstwoord voor deze avond. "Zo trekt de woningmarkt momenteel stevig aan. De herziene Woningwet is in werking getreden, waardoor verhoudingen tussen gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties veranderd zijn. Ook vraagt de provincie Zuid-Holland van regio's dat zij hun woningbouwontwikkelingen afstemmen via een regionale woonagenda. Niet meer gedacht vanuit een vast aantal locaties waarop woningbouw mag plaatsvinden, maar flexibel, naar de actuele behoeften en doelgroepen die er zijn. Door deze ontwikkelingen is de huidige woonvisie gedateerd geraakt en moet deze worden herijkt."

Tekst en foto's: Hans Villerius

De gemeente besloot een geheel nieuwe woonvisie samen te stellen. Daartoe krijgt ze graag uit het werkveld aangereikt welke punten van belang zijn om daarin mee te nemen. Daarom bedoelde de thema-avond van afgelopen maandag een actieve werkbijeenkomst te zijn. De aanwezigen – met vertegenwoordiging van de provincie, de gemeenteraad, de eilandelijke woningcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars, dorpsraden, huurdersorganisaties en ouderenorganisaties – kregen uitgebreid gelegenheid om elk vanuit diens vakgebied aan te geven waarvoor op het gebied van wonen aandacht dient te zijn en welke opgaven er liggen. De deelthema's voor deze inspraakavond, die begeleid werd door Adviesbureau Companen te Arnhem, waren 'gewenste ontwikkeling van de woningvoorraad', 'betaalbaarheid van het wonen', 'wonen en zorg' en 'duurzaamheid'. In groepsverband werd nagedacht over hoe vraag en aanbod op de woningmarkt beter bij elkaar te krijgen zijn, hoe woningen betaalbaar gehouden kunnen worden, hoe ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en hoe de huidige woningenvoorraad verduurzaamd kan worden. Er werden drie brainstormsessies gehouden. Tijdens de eerste ronde werd binnen de groepen nagedacht over: wat is belangrijk om in de nieuwe woonvisie mee te nemen? Alles kon naar voren worden gebracht en worden opgeschreven op een kleed dat voor elke groep over de tafels lag gespreid. Vervolgens wisselden de groepen van tafel en werd gekeken welke verbanden er te ontdekken zijn in wat op de tafelkleden geschreven was. Tijdens de derde ronde werden hieruit prioriteiten geformuleerd en werd nagedacht over: 'wat gaan we met deze prioriteiten doen?'. Aan het eind van de bijeenkomst passeerden tijdens een afsluitende plenaire sessie de uitkomsten de revue en neemt de gemeente deze mee als bouwstenen voor de nieuwe woonvisie.

Aandachtspunten

Samenvattend werd vanuit het werkveld aangegeven dat wat betaalbaarheid betreft er in de huursector niet alleen woningen moeten zijn voor huurders met lagere inkomens, maar ook voor de bovengemiddelde- en hogere lonen. Daarnaast werd het advies meegegeven ook kleinere woningen te bouwen. In toenemende mate blijkt er behoefte te zijn aan woningen voor alleenstaanden of echtgenoten/partners zonder kinderen. Daar kunnen minder dure woningen voor worden gebouwd dan de grotere eengezinswoningen.

Met betrekking tot wonen en zorg klonk een pleidooi om de zogenaamde Blijverslening meer onder de aandacht te brengen. Een lening die er is om bestaande woningen dusdanig aan te passen dat ouderen er langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
En waar het over duurzaamheid gaat, werd ertoe opgeroepen om bewoners meer voorlichting te geven over wat ze zelf kunnen doen om hun woning te verduurzamen, in die voorlichting ook de Duurzaamheidslening te belichten die hiervoor bestaat. En te bevorderen dat, evenals woningcorporaties al volop doen, ook in de particuliere sector duurzamer gebouwd gaat worden.
Voorzien van deze aandachtspunten gaat de gemeente de komende tijd aan het werk om tot een nieuwe woonvisie te komen, als raamwerk voor toekomstig beleid.