Hoogzomers Hemelvaartsweekeinde

Eindelijk ziet het weerbeeld er eens voortreffelijk uit voor de middellange termijn. Waarschijnlijk blijft het weerbeeld tot in de eerste week van juni nog zomers en eerst zelfs even tropisch. Begin juni is niet zelden een kwetsbare periode wat een weersomslag betreft. Vaak treedt juist dan een weersverslechtering op na een formidabele laatste fase van mei. Of dat ook nu het geval zal zijn zullen we zeker zien binnenkort. Prachtig weer staat ons ook de komende dagen te wachten en het wordt daarbij alleen nog maar warmer.

Bij de gratie van keurige hoge druk die zich ontwikkelt boven het Noordzeegebied, voert een in aanvang noordelijke stroming heldere en schone lucht richting Flakkee. In een soms zeer blauw zwerk schijnt zon uitbundig en haaltop sommige dagen al het maximale aantal uren (14-15).Er is vaak heel weinig bewolking aanwezig behoudens wat vriendelijke stapelwolken die in de loop van de dag ontstaan (landinwaarts). De stroming ruimt naar noordoost en later zelfs pal oost en dat merken we aan de dagtemperaturen. Die komen vanaf vrijdag al uit op hoogzomerse waarden en tijdens het weekend gaan we zelfs richting de 30 graden. De lucht zal ook verder uitdrogen daags met minimale vochtpercentages tot 27 procent op de Eilanden.

Na de waarschijnlijke weekendwarmte zal het weer koeler worden als een nieuw hogedrukgebied via het zuidwesten richting onze contreien uitdijt. Het mooie weer houden we daarmee overigens goeddeels vast. Ook op de langere termijn lijkt de voorzomer van 2017 het goed te willen blijven doen in ons land. De regensignalen in de neerslagpluim blijven vooralsnog gering en de temperaturen blijven op peil. We zien alleen een regensignaal op de 28e en 29e als enkele buien (onweer?) uit het zuiden proberen op te komen.

De consequentie van dit zonnige en al enige tijd regenarme weertype is dat het flink droog aan het worden is en daarmee is de landbouw uiteraard niet bepaald blij. De gewassen zitten nog in een groeifase en echte schade kan eigenlijk nog niet worden toegebracht voorlopig. Het wordt dus alleen nog maar droger de komende dagen, met mogelijk wat verlichting rond 28-29 mei als er enkele buien kunnen komen.